Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Ge mig mer än tokroligheter"

Publicerad: 25 Februari 2009, 12:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30


Man upphör aldrig att förvånas över hur snabbt klockan tickar i den digitala världen. För ett år sedan gjorde Dagens Media ett specialnummer om sociala medier. Även om fenomenet var långt ifrån en nyhet då var det förhållandevis knepigt att hitta svenska case som inte bara bestod i att synas på Facebook eller lägga upp en film på Youtube och hoppas på viral spridning. I maj förra året kom kommunikationsbyrån GCI fram till att tre fjärdedelar av Sveriges 100 största företag inte använde sociala medier alls för att bygga sitt varumärke och att bara en tredjedel bevakade det som skrevs om dem i webbens sociala rum.

Det har hänt en hel del sedan dess. Att Rexona satsar på Bilddagboken i lanseringen av en tonårsprodukt är kanske inte så överraskande, men att Apoteket funderar på att överge sin bannerannonsering till förmån för att synas i sociala medier är intressant. Det är ett småskaligt pr-projekt där Eva "Spy-Eva" Nazemson spelar huvudrollen i en Youtube-film om mensvärk som har gett det statliga bolaget blodad tand. Posten bryter ny mark i de sociala forumen med bland annat sponsorprojektet Stefan the Swopper. Ica, som annars är kända för att kräma på ordentligt i traditionella kanaler, talar om att utnyttja sociala drivkrafter mycket mer i sin reklam. Ett steg på vägen är Stigs födelsedagskampanj där webbesökarna kan klistra in sitt ansikte i en film - som givetvis kan skickas vidare till kompisarna eller läggas upp på Facebook.

Marknadsföring som bygger på engagemang och sociala funktioner är ofta ett billigare sätt att vinna en plats i målgruppens hjärtan än att trumma ut sitt budskap i dagens växande mediebrus. Det är reklamarna överens om, men långt ifrån alla annonsörer utnyttjar hela den sociala verktygspaletten. Här finns också möjligheten för annonsörer att vara en fluga på väggen och lära känna sin målgrupp på ett mer kvalitativt plan. Förhoppningen är förstås att kunskapen börjar användas till att utveckla ännu bättre produkter och kommunikation generellt - men också att den ska bidra till ännu bättre marknadsföringsinsatser som bygger på sociala drivkrafter.

Jag längtar efter mer än finurliga, tokroliga tävlingar som försöker få folk att engagera sig och sprida budskapet över webben. Visst finns det undantag, men det måste finnas ännu fler sätt att förena nöjet i den sociala marknadsföringen med något så tråkigt som nytta. Det är först då som annonsörerna kan få igång en dialog även med de människor som vill ha något annat än ett tillfälligt tidsfördriv eller ett gott skratt med nätpolarna för att bli engagerade.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.