Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Fyra förmågor du behöver i ditt digitala marknadsteam"

Publicerad: 6 november 2017, 08:57
Uppdaterad: 7 november 2017, 06:59

John Eriksson, senior tillväxtexpert, Curamando. Foto: Per Pettersson

TIPS OCH INSPIRATION. Svaga digitala team är den vanligaste anledningen till att försäljningen inte lyfter, menar Curamandos John Eriksson.


Ämnen i artikeln:

Curamando

I min vardag pratar jag ofta med marknads- och försäljningsteam för att hitta tillväxtmöjligheter. Ibland går det ganska fort att identifiera varför försäljningen går trögt och att varumärket tappar. "Hur många är ni i det digitala teamet?" "Det är jag och CIO:n som har inlogg till Google Analytics, så jag antar att vi är det digitala teamet", fick jag nyligen som svar när jag pratade med en ansvarig för fyra multinationella e-handelsplatser. Det var tydligt att det fanns en obalans i organisationen: utvecklingskapacitet var på plats, men de digitala affärsförmågorna var tydligt eftersatta.

Att digitala team är för svaga är den absolut vanligaste utmaningen hos de aktörer vi träffar. Anledningen är oftast en alltför hög förväntan på att IT-avdelningen eller externa byråpartner ska driva den digitala affären. Utan digitala affärsförmågor blir det svårt att utveckla och växa din digitala affär. Caset för varje förmåga varierar, men oavsett hur du är organiserad ser vi att de företag som har dessa på plats har lättare att nå sina affärsmål.

  • Chief Data Officer - Ansvarig för att organisationen kan ta beslut med bästa möjliga underlag. Driver förädling av värdekedjan för beslutsstödsdata från affärssystemen till visualisering i till exempel Tableau eller Google Data Studio. I en helt digital affär kommer en webbanalytiker väldigt långt, men oftast inte hela vägen.
  • Traffic Acquisition Manager - Ansvarig för användarresan utanför sajten. En mästare på att optimera touchpoints i media och sociala flöden för att maximera resultat på kort respektive lång sikt (performance respektive varumärke).
  • User Experience Manager -  Ansvarig för användarresan på sajten. Få funktioner kan visa mätbara resultatökningar lika snabbt som UX och Conversion Optimization. Vi ser att företag med välutvecklad User Experience kan öka sina intäkter med 5-10% och sänka kostnader med 15-20%.
  • Product Owner - Ansvarig för att strukturera och prioritera beställningar från affären mot IT. Ovärderlig när marknads- och försäljningsprojekt praktiskt taget är IT-projekt. En sorts projektledare och en nyckelfunktion i agila team.

Gemensamt för alla förmågor är att de trivs bäst i en agil miljö. Det digitala skiftet skapar ett tryck på marknaden där det inte längre är tillräckligt att arbeta kampanjorienterat med årliga mediaplaner. Ett agilt marknadsteam arbetar i korta cykler för att gå snabbt fram med innovation, lärande och löpande optimering av digitala touchpoints. En effektiv motvikt till de stora företagens tunga processer för godkännande.

Att rekrytera digitala affärsförmågor och införa ett agilt arbetssätt är en krävande process. Vi ser dock tydligt att de som lyckas bygga sina digitala team stadigt tar marknadsandelar från de som misslyckas.

Ämnen i artikeln:

Curamando

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.