söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Framtidens Facebook skrivs i bilder"

Publicerad: 19 april 2017, 06:42
Uppdaterad: 19 april 2017, 07:41

Mark Zuckerberg inledde sitt anförande på Facebooks utvecklarkonferens i en ovanligt humoristisk ton, tycker The Amazing Societys vd Tobias Franzén. Foto: Facebook

GÄSTKRÖNIKA. Om Facebook är motorn som driver internet är bilder och rörligt material drivmedlet som får den att fungera och för utvecklingen framåt. Det skriver Tobias Franzén, vd på mediabyrån The Amazing Society, med anledning av Facebooks utvecklarkonferens F8 som just nu pågår i San Jose, Kaliforninen.


Mark Zuckerberg inledde i en ovanligt humoristisk ton följt av en presentation av en nyheter som fortsätter på den tioåriga plan som presenterades på F8-konferensen 2016.

F8 är framför allt en utvecklarkonferens men det som presenteras här kommer att få stort genomslag på Facebook och allt och alla som på något sätt påverkas av Facebook i sin verksamhet eller privata personliga vardag. Och det innebär de flesta. Generellt är det positivt för utvecklare att kunna bygga appar eller funktionalitet för alla fyra plattformarna – Facebook, Instagram, Messenger och Whatsapp. Vad händer då i framtiden efter F8?

Communitybygget FacebookOavsett vilken typ av förening det handlar om, kyrkor, föreningar, företag eller intressen så kommer Facebook fortsätta att fokusera på hur själva communityn kan utvecklas och hur deltagarna kan fortsätta att interagera med varandra. På det temat kommer det att komma en rad nya produkter framöver vars syfte är att förstärka en community.

AR-plattform i betaKameran är bakgrunden för allt. Den är det verktyg som de mesta nyheter cirkulerar omkring och som är basen framåt. Facebook kommer till exempel att ge möjligheter att bygga produkter och funktioner i AR som komplement till fysiska objekt.

Facebook SpacesSpaces är en VR-plattform som nu finns att testa i beta och som kanske kommer att ta VR in i folks vardag på bred front, där selfiesticken gör comeback och som enligt Zuckerberg får alla att le på sina självporträtt. Facebook poängterar att ett headset förstärker vem du är och med Spaces vill man skapa en slags social virtuell plattform.

Smartare bilderFacebook har utvecklat en teknik kallad Mask R-CNN som gör att plattformen blir skickligare på att läsa av informationen som finns i bilder. Inte minst känna igen vad som syns på bilden.

Messenger växer upp och flyttar hemifrånOm någon inte riktigt accepterat att Messenger är en egen plattform är det dags att göra det nu. Funktionaliteten kommer framöver handla mycket om mindre företags möjligheter att kommunicera med sina kunder. Här kommer de omtalade chatbotarna förmodligen spela en stor roll och ge möjligheter till ökad kundvård och konvertering. Funktionen Chat Extensions kommer tillåta tredjepartsappar att vara kompatibla med Messenger, först ut är till exempel Spotify.

Tobias Franzén, vd på mediabyrån The Amazing Society

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev