Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag26.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Fler riksradiokanaler ökar mångfalden"

Publicerad: 30 November 2016, 10:26
Uppdaterad: 8 December 2016, 10:52

DEBATT. Anders Ericson, vd Sveriges Annonsörer och Christer Modig, vd MTG Radio, argumenterar för en öppnare radiomarknad.


Ämnen i artikeln:

MTG RadioSveriges AnnonsörerAnders EricsonChrister Modig

Regeringen föreslår ett nytt regelverk för kommersiell radio som kan ge hela Sverige minst tre privata riksradiokanaler plus kanaler med regionala sändningsområden, när det nya regelverket träder i kraft 2018.

1993 startade de första privata radiokanalerna. Regelverket tillät dock bara lokala sändningstillstånd, och lönsamheten blev tråkigt nog därefter. Efter några år hade nästan alla de nya lokala radiokanalerna stängt ner och deras tillstånd tagits över av andra. Så småningom utkristalliserades två stycken rikstäckande nätverk av radiokanaler. Förutom i storstäderna finns det idag på många orter inte mer än två, ibland tre privata radiokanaler. På flera orter med bara två kanaler råder dessutom monopol på annonsering eftersom båda kanalerna tillhör ett av de två dominerande radionätverken.

Det lapptäcke av lokala tillstånd som funnits sedan 1993 och som sedan via komplexa nätverk blivit ett fåtal aktörer har skapat dåliga förutsättningar för den svenska radiobranschen. Trots goda ambitioner från politikerna har det aldrig blivit någon mångfald av radioröster och de privata kanalerna har heller aldrig kunnat konkurrera effektivt med de offentligt finansierade kanalerna.

Regeringen har under lång tid arbetat för att koordinera alla tillstånd så att de går ut samtidigt, och nu går de slutligen ut den sista juli 2018. Det är ett bra tillfälle att introducera ett nytt regelverk och rätta till det som blev fel 1993. Det största problemet med lokala tillstånd var att de ledde till ett lapptäcke av sändningsområden som blev nätverk med otillräcklig täckning och dålig lönsamhet.

Det nu aktuella förslaget med nationella sändningsområden gör det möjligt för radiokanalerna att skapa programinnehåll som äntligen kan utmana de offentligt finansierade kanalerna och dessutom ge annonsörerna en ny plattform för reklam med nationell täckning. I förslaget till nytt regelverk finns ett förbud mot att ett radioföretag har mer än ett tillstånd i ett sändningsområde. Det är viktigt att den term som används i förslaget – ”förfoga över” – även betyder att via avtal, direkt eller indirekt, styra över en annan kanal samt att det inte bara handlar om det redaktionella innehållet utan även om reklamen.

Genom nationella tillstånd, kompletterade med regionala tillstånd, och regler som förbjuder en radiokanal att förfoga över mer än ett tillstånd per sändningsområde, kan vi äntligen få en stark och fri radio som erbjuder lyssnare och annonsörer över hela Sverige en radio som på allvar kan bidra till mångfald och konkurrens på hela radiomarknaden, precis som varit dåvarande regeringens tanke redan 1993. Det är dock viktigt att regeringen håller fast vid de stränga regler mot ägarkoncentration som finns i förslaget. I annat fall kommer vi att dras med samma brist på mångfald som vi haft i alltför många år.

Anders Ericson, vd Sveriges AnnonsörerChrister Modig, vd MTG Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.