Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Fira om du omfattas av tjänstepension"

Publicerad: 27 september 2018, 12:19
Uppdaterad: 27 september 2018, 12:19

Henrik Ehrenberg är samhällspolitisk chef på fackförbundet Unionen.

DEBATT. Många underskattar tjänstepensionens betydelse – speciellt i kommunikationsbranschen där många arbetsplatser inte tecknat kollektivavtal. Det skriver Henrik Ehrenberg, Samhällspolitisk chef på Unionen.


Ämnen i artikeln:

Unionen

Tillhör du de få lyckligt lottade i kommunikationsbranschen som jobbar på en arbetsplats där det finns kollektivavtal? Grattis! Då kan du vara säker på att du har en arbetsgivare som tar ansvar för att du ska få en drägligt ekonomisk tid som pensionär. I kollektivavtalet regleras nämligen hur mycket din arbetsgivare betalar in varje månad till din tjänstepension.

Idag, torsdag den 27 september, är det tjänstepensionens dag. Dagen är kanske inte lika känd som mors dag eller kanelbullens dag, men minst lika värd att uppmärksammas.

Pensionsprognoser visar att den allmänna pensionen (den som kommer från staten) kommer att bli allt lägre i framtiden. Detta beror till stor del på att vi lever allt längre och pengarna därmed ska räcka till fler personer under längre tid. Det betyder att din tjänstepension kommer att spela en allt viktigare roll för din framtid som pensionär.

Men många underskattar tjänstepensionens betydelse. Speciellt i kommunikationsbranschen där många arbetsplatser inte tecknat kollektivavtal. Få av oss har möjlighet att varje månad spara de tusenlappar som krävs för att kompensera för utebliven tjänstepension. Beräkningar från Collectum visar att den som har en månadslön på 39 000 kronor behöver spara nästan 2 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 49 000 kronor i månaden behöver spara nästan 5 000 kronor. Har din arbetsgivare inte kollektivavtal har du därför en ganska usel deal.

Tjänstepensionen är en otroligt viktig förmån. Den kan betyda skillnaden mellan fattigpensionär eller ett gott liv på ålderns höst. Tyvärr finns det arbetsgivare som gärna lägger fram argumentet att med lite extra i lön så kompenserar det för avsaknad av tjänstepension. Det är försvinnande få exempel där detta i praktiken stämmer. Titta på räkneexemplet ovan en gång till. Titta sedan på din lön och se om du har utrymme för det privata pensionssparandet som du skulle behöva göra för att hänga med.

Du som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal kan själv välja bland ett antal fonder och försäkringar hur du vill att dina pengar ska förvaltas. Alla med låga fondavgifter, eftersom vi förhandlat för så många sparare samtidigt.

Du som inte omfattas av ett kollektivavtal bör istället förhandla med din chef om din tjänstepension. Se till att:

  • arbetsgivaren betalar in till din tjänstepension
  • att summan varje månad ligger minst i nivå med kollektivavtalen
  • att höga fondavgifter inte äter upp ditt pensionskapital

Var du jobbar, hur mycket du tjänar och vilka val du gör idag påverkar din framtid som pensionär.

Henrik Ehrenberg, Samhällspolitisk chef Unionen

Ämnen i artikeln:

Unionen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.