Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Fem frågor publicister bör ställa om sin annonsplattform

Publicerad: 3 maj 2018, 12:46
Uppdaterad: 3 maj 2018, 12:53

Jonas Olsen, Nordenchef på Pubmatic.

DEBATT. Jonas Olsen på Pubmatic ger sina fem bästa frågeställningar för att undvika att trampa snett i programmatic-djungeln.


Ämnen i artikeln:

PubmaticProgrammatic

Programmatic och header bidding fortsätter växa och publicister letar hela tiden efter bästa sättet att öka intäkterna och förenkla sälj- och verksamhetsprocesserna. Då gäller det att ha rätt verktyg och det är inte säkert att teknologin har hängt med när utvecklingen går fort.

Äldre annonsplattformar, även de väletablerade, var ursprungligen byggda för direktförsäljning. Även med anpassning har de haft svårt att få till en holistisk plattform, som kan hantera direkt- och programmatisk annonsförsäljning på ett optimalt sätt.

Det finns också många ad-tech-bolag som erbjuder plattformar för både publicister och annonsörer. Det är inte helt klart var deras lojalitet ligger, särskilt i de fall när de dessutom även säljer eget konkurrerande innehåll. Sådana plattformar saknar ofta transparens kring hur besluten kring betalning fattas och kontroll över vem som har rätt att integrera och när. Det leder till mindre kontroll för publicister, ökad fragmentering och frågor kring vems intressen som egentligen tillgodoses på lång sikt.

Vilka frågor bör publicisten ställa till sin leverantör?

1. Måste man växla mellan olika användargränssnitt för att skapa direkta och programmatiska kampanjer?

Plattformen bör ha ett gemensamt användargränssnitt för att skapa, hantera och uppdatera både programmatiska och direkta kampanjer.

2. Måste man växla mellan olika SSP användargränssnitt för att kunna se visningsvolymer på programmatiska kampanjer jämfört med direkta?

Det tar tid att behöva växla och kan leda till avvikelser enbart beroende på hur och när plattformarna samlar in data.

3. Har plattformen kontroller för optimering av programmatiska och direkta kampanjer som är enkla att ställa in?

Med en holistisk plattform går det att kontrollera när och hur en programmatisk kampanj får konkurrera med direkta kampanjer. Det här är viktigt för att kunna öka intäkterna och samtidigt skydda de direkta kampanjerna (och därmed relationerna med annonsörer/köpare).

4. Tillåter plattformen access för tredje-parts-efterfrågan (via tags eller server-to-server) och genomför den en rättvis och transparent auktion?

Header-bidding har öppnat upp ökad efterfrågan för publicister. Samtidigt är det viktigt att se över hur header bidding-lösningar fungerar ihop med annonsplattformen. Konkurrerar den nya efterfrågan på lika villkor med andra relevanta kampanjer på plattformen? Är det transparent hur och varför en viss kampanj “vinner” över en annan? Ger rapporteringen hela bilden vad gäller annonsvisningar?

5. Tillhandahåller plattformen relevanta API:er som gör att publicisten själv kan integrera med tredje-parts-lösningar?

Att kunna integrera rapporter eller API:er för att skapa enskilda “line items” med verktyg som publicisters CMS eller BI/rapporteringssystem är viktigt för sammanhängande interna processer.

Vi lever i en snabbrörlig värld och det som var rätt för bara några år sedan, är inte säkert den bästa lösningen idag. Att hålla koll på teknik-utvecklingen och våga ställa tuffa frågor till sina teknologi-leverantörer kan alltså ha en direkt inverkan på lönsamheten.

Jonas Olsen, regional vice president Northern Europe Pubmatic

Ämnen i artikeln:

PubmaticProgrammatic

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.