Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Fega svenska företag missar mikrobloggsrevolutionen"

Publicerad: 23 Februari 2009, 08:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:21

<b>DEBATT. </b>Johan Hedberg, partner i utvecklings- och konsultbolaget Early October, har tröttnat på alla svenska företag som inte har förstått styrkan med mikrobloggen.


Johan Hedberg. Efter nyår har det varit svårt att missa att mikrobloggarna gjort sitt intåg i det svenska folkhemmet - eller så önskar i alla fall vi inom pr, it och annan smygelitistisk bransch var fallet.

Trots att ett större antal politiker, early adopters, geeks och journalister rör sig lika smidigt bland Twitter, Bloggy och smått avsomnade Jaiku har deras rapporter från denna i USA så hett omdebatterade smältdegel ännu inte fått folkhemssjälen att vakna ur sitt inte helt avslutade Facebookrus.

På Twitter kan Jetblue till en minimal kostnad skapa en skara episkt trogna kunder genom att bara vara trevliga, Dell sälja produkter de annars varit tvungna att kassera och Starbucks har en aktivare dialog än deras baristor någonsin lyckats med.

Samtidigt har de engagemang vi sett här sträckt sig till en snusfabrikants repetitiva postningar som strömmades till en bannerkampanj men helt missade möjligheterna till tvåvägskommunikation.

De som sitter på pengarna funderar som bäst på om blogg bara är en tillfällig trend. I samma stund tar kunderna bilder på produkterna och postar på Flickr för miljoner andra att se, filmar recensioner och lägger ut på YouTube och deltar i mängder med konversationer på forum om allt som har med deras relation till företagen att göra.

Vad är det då för fel på oss här i Sverige? Varför allt detta prat om social media, men bortsett från tungotalande seminariedeltagare, enträgna bloggare och några bortfintade marknadschefer, fortfarande ingen ansats till handling?

Hur kommer det sig att marknadsavdelningen på valfritt börsnoterat bolag blir knäsvag av ett stort reportage på Sydsvenskan.se men knappt noterar om Blondinbella gör samma sak. Trots att den sistnämnda har lika många läsare men med skillnaden att fröken Löwengrip med en knapptryckning får en majoritet av landets tonåringar att köpa precis det hon pekar på. De har ingen koll.

Hur kan ett företag som Polarn & Pyret acceptera att bli så pass omkullsprungna av ett socialt mediedrev utan styrfart när en ur medial synvinkel helt harmlös småbarnsmamma skriver om produkten som hotade skada hennes barn och det slutar på ett Expressen-löp? Jo, för de har heller ingen koll.

Varför anser våra försäkringsbolag att det bästa sättet att möta kunderna är via telefonkundtjänsten? Hur kommer det sig att de inte ser all den relevanta konversation som sker överallt på nätet? Ingen koll.

Varför verkar ingen förstå att den konversation som tidigare var omöjlig att ta del av numera ligger och skvalpar mitt framför näsan.

Varför verkar ingen förstå hur oerhört viktigt det är att lyssna på kunderna som ropar ut i mörkret efter vägledning.

Tiden för att sitta ner och skapa arbetsgrupper kring framtida hantering av social media är förbi. Ögonblicket då man kan avsätta ett halvår för att utarbeta en policy, noggrant analysera riskerna och nervöst fingra på startknappen har passerat för länge sen.

Ni måste vakna nu. Resa på er ur den förlamande koma som ni spenderat senaste tiden i och börja agera. Utanför er stora trygga brandvägg sitter nämligen alla era nuvarande, framtida och före detta kunder och pratar med varandra.

I USA inser företagen styrkan med mikrobloggen. De gör det eftersom de redan förstått nyttan av de andra verktygen.

Sverige måste återta täten. Lära oss hur man effektivt följer den relevanta information som sägs om ens varumärke. Annars är risken att när mikrobloggsrevolutionen väl kommer är svenska företag fortfarande för fega för att hänga på.

Johan Hedberg, partner Early October

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.