Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Expo: "Carlqvists vanföreställning en följd av att hon tror hon lever i Absurdistan"

Publicerad: 24 september 2012, 06:47
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:10

REPLIK. Daniel Poohl, vd och chefredaktör på Expo, svarar på Ingrid Carlqvists anklagelser om att Expo är en "stasiliknande" och "vänsterextremistisk" organisation.

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

I en artikel i Dagens Media den 18 september svarar Ingrid Carlqvist på en debattartikel av Tonchi Percan. I texten passar hon också på att hävda att svenska journalister ”döljer verkligheten”, att Stiftelsen Expo är ”stasiliknande” och ”vänsterextremistisk” samt att begreppet ”antimuslimsk” inte stämmer in på hennes politiska hållning eftersom hon blott och bart är ”islamkritisk”.

I Carlqvist egna lilla värld styrs Sverige av illvilliga journalister som, oklart varför, ljuger för läsarna och ingår i maskopi med politiker.

Det skulle förstås vara hemskt upprörande. Om det var sant. Värt att ha i åtanke är dock att den miljö som Carlqvist rör sig i, utöver att vara antimuslimsk, står stadigt placerad på en grund av konspirationsteorier. Det är genom de glasögonen som Carlqvist betraktar Sverige. Ett Sverige hon kallar ”Absurdistan” utan fri press men med feminister och muslimer som håller landet i ett järngrepp.

Till Sydsvenskan säger Carlqvist i en intervju att svenska journalister ”är för undfallande mot muslimer. Rädslan att kallas rasist är större än oron för vad som ska hända med vårt land, när det anpassats efter islamistiska krav”.  I första numret av Ingrid Carlqvists tidning Dispatch International skriver hon att muslimer ”i många avseenden uppvisar beteenden som särskiljer dem från såväl de europeiska ländernas ursprungsbefolkningarna som andra invandrargrupper”. Hon skuldbelägger och misstänkliggör människor kollektivt, enbart för att de delar tro. Det är något helt annat än religionskritik.

Och så är det då det här med de minst sagt märkliga anklagelserna mot Stiftelsen Expo. Eftersom Carlqvist varken styrker sin anklagelse med argument eller förklarar vad hon menar får vi anta att hennes vanföreställning om Expo som ”vänsterextremt” är en följd av att hon tror att hon lever i Absurdistan.

Daniel Poohl,

vd och chefredaktör för Expo

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev