Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"EU-lagen skapar ny hotbild"

Publicerad: 10 juni 2016, 12:32
Uppdaterad: 10 juni 2016, 12:32

Den digitala utvecklingen är explosionsartad – men våra tillkortakommanden sätter käppar i hjulen, skriver Swedmas Tore Thallaug.


Digitaliseringskommissionen tillsattes i juni 2012 och avslutade sitt arbete vid årsskiftet. De ansåg bland annat att digitaliseringen är en katalysator, möjliggörare och motor. Analys och stora mängder data innebär att vår förståelse av människa, samhälle och miljö kommer att fördjupas.

Det är en explosionsartad utveckling vi nu ser och rätt tacklad skulle det kunna vara just den katalysator, möjliggörare och motor vi söker och behöver för att skapa nya arbeten och företag. Fast vi har utmaningar. En är att efterfrågan på utbildning och kompetens redan i dag överstiger tillgången till densamma. Utbildningsväsendet har inte fångat den kraft som finns i digitaliseringen. En annan utmaning är att Sverige länge haft en topposition inom it, men nu faller vi neråt. Senast är det Boston Consulting Group som i sitt e-intensitetsindex menar att Sverige är på väg att falla neråt, från dagens niondeplats till plats 22 år 2025.

Samtidigt tappar Europa mark gent­emot USA och Asien.

Som befolkning är vi digitaliserade – i åldern 8–55 år är det 95 procent som har tillgång till internet och 43 procent av all trafik till företagens webbplatser kommer via mobiltelefoner. Mot den bakgrunden är det än viktigare att Sverige och vårt näringsliv har rätt resurser för att utveckla produkter och tjänster som matchar möjligheterna, annars är det ju bara en knapptryckning till företag utomlands. Våra tillkortakommanden beror främst på att våra politiker, myndigheter och lagstiftare är reaktiva och långsamma. De hänger helt enkelt inte med. Att en av dagens stora framtidsfrågor, kanske den största, har hamnat som en bisatspost till vår bostadsminister, samtidigt som delar av frågan har hamnat i andra olika departement är inget annat än en katastrof. Att dessutom miljöpartisten Peter Eriksson skall ha det övergripande ansvaret, gör mig allt annat än trygg.

Inom EU har vi en inre marknad som ska underlätta för flytt, handel och kommunikation mellan medlemsstaterna. Vare sig vi handlar en bil i Belgien, köper likör via Tyskland eller har polska byggarbetare hemma så är det ett resultat av detta. Tyvärr har vi här uppe i norra hörnet av Europa många gånger inte fått igång affärerna med övriga EU.

Nu får vi en ny dataskyddsförordning inom EU som ska implementeras om två år. Den kommer att bli ett fundament för hur vi får hantera och använda personuppgifter. Företagen kommer att få en allt högre grad av informations- och upplysningsplikt gentemot konsumenten, vilket skapar en större administrativ börda för näringslivet. Höga bötesbelopp och en delvis oklar situation kan vara hinder, och i det sammanhanget är det nu glädjande att 14 länder, inklusive Sverige, inte vill se en ännu hårdare reglering av den digitala marknaden.

Istället för att skapa hinder i den digitala och mobila utvecklingen, kan vi förhoppningsvis se början på en ny era för såväl Europas inre marknad som globalt. Detta kan skapa enorma möjligheter för svenskt näringsliv.

Aldrig förr har världen varit så liten som nu och aldrig förr har vår marknad och våra möjligheter varit så stora som nu.

Välstånd och tillväxt skapas genom entreprenörer och företag. I tider när vi i allt högre grad ser att myndigheter och politiker inte sitter med svaren är det näringslivet som kan göra skillnad. Fast då måste vi få rätt förutsättningar, ha tillgång till kompetens och offensivt ta oss an ­digitaliseringen.

 

Tore Thallaug, vd, Swedma

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev