Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ett tårfyllt försvar av Youtube - och Britney Spears

Publicerad: 16 November 2007, 09:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30


Fråga: Var finns morgondagens alla tv-stjärnor?Svar: På YouTube.

Ni har väl inte missat honom? Übergayiga Chris Crocker, som gjort sig känd världen över för sitt tårfyllda och ytterst överdramatiska försvar av Britney Spears via YouTube? Han ska få en egen tv-show nu. Nja. Så sägs det i alla fall.

Visst, åtta miljoner träffar på YouTube talar sitt tydliga språk: Chris Crocker (som sägs vara en pseudonym) är onekligen någonting på spåren när han (med den förtvivlade vreden man bara hittar hos en äkta dramaqueen) vädjar till allt och alla att lämna Britney i fred. "Om ni gör nåt mot henne får ni med mig att göra" tjuter han in i kameran. Det är vackert. Först skrattar man. Sedan undrar man om det verkligen är på riktigt. Sedan skickar man klippet vidare till sina vänner. Och nu har alla sett "Gråtande Britney Spears-killen".

Alla.

Det är inte för inte som han blivit Internetmedias nya darling och fått sitta med i Jimmy Kimmels talkshowsoffa. Han har massor som gör honom till underbart YouTube-stoff. Han är dramatisk. Han gråter. Han försvarar den fallna drottningen av pop när andra fäller gliringar om hennes babyfett. Han har ingen självdistans. Han är ett freak.

Det finns givetvis mycket där att ta av. Men intressantast är inte huruvida Crockers gråtuppvisning håller för en hel tv-serie eller inte. Det viktiga är att inse hur YouTube mer och mer blir en grogrund för framtidens tv-stjärnor, att det är dit produktionsbolagen och casting-agenterna riktar sina blickar. Nu mer än någonsin.

Minns någon till exempel LonelyGirl15, som var en av de populäraste videobloggarna på YouTube förra året, med flera miljoner tittare per dag? Hon avslöjades sedan som "fejk" eftersom LonelyGirl15 var en professionell skådespelerska. Det blev ett ramaskri. Och i samma veva ryktades det om både en filmversion och en tv-serie. LonelyGirl15 framträdde i alla talkshows och nyhetsprogram på planeten.

Men nu är det ingen som känner igen namnet Jessica Rose aka LonelyGirl15 längre.

Poängen är alltså denna: det är uppenbart att de nya tv-stjärnorna inte längre hittas på klassiskt vis genom regelbundna auditions, på teaterskolor eller i lokala uppsättningar. De hittas på YouTube.

Men om så nu är fallet: var finns dem?

Det är ingen slump att unge Chris kallar sig "internetskådespelare" (ett fantastiskt ord!). Han hävdar dock bestämt att tårarna han fäller för Britney är äkta. Men liksom föregångaren LonelyGirl15 ser hans videor totalamatöriga ut men hans MySpace-sida är jätteproffsig, och han har i intervjuer också erkänt att det är gråtklipp nummer två som cirkulerar i mailboxar världen över, eftersom han inte blev nöjd med klipp nummer ett.

Vilket väcker frågan: Om morgondagens stjärnor verkligen hittas på YouTube, var håller då morgondagens tv-skapare hus? Då LonelyGirl15 försvunnit helt och hållet från YouTube-radarn, och Crockers gråt redan känns som förra veckans nyheter, borde inte uppmärksamheten snarare riktas åt upphovsmakarna bakom dessa två, en gång uppmärksammade produktioner, istället för ett dramafreak och en skådespelarwannabe som redan fått sina femton minuter?

Caroline Hainer, tv-expert och frilansskribent

Caroline Hainer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.