tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Erik Wisterberg: "Så ljög Adelsohn om mediernas påstådda mörkläggning"

Publicerad: 22 mars 2016, 10:04
Uppdaterad: 20 april 2016, 13:37

Ulf Adelsohns ”bevis” för mediernas mörkläggning är påhittade, skriver Dagens Medias Erik Wisterberg.

Ämnen i artikeln:

Lena Adelsohn Liljeroth

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Lena Adelsohn Liljeroth hade försvunnit från offentligheten innan hon dök upp i Björn Af Kleens omtalade reportage i söndags.

För er som inte minns. Hon hade som moderat kulturminister ansvar för Sveriges mediepolitik i åtta år. Hon gjorde väl inte direkt något fel. Problemet var väl snarare att hon gjorde väldigt lite – samtidigt som den massiva strukturomvandlingen svepte in över den svenska mediebranschen.

Nåväl.

I söndags anslöt sig den forna kulturministern och hennes make (tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn) till den alltmer populära konspirationsteorin om att medierna mörkar SANNINGEN OM INVANDRINGEN.

Det är en idé som hörs så ofta att även normalbegåvade människor tycks tro på den. Men en tidigare kulturminister och partiledare? Det fick många att reagera kraftfullt.

I går var Lena Adelsohn Liljeroth, 60, och Ulf Adelsohn, 74, med i SR:s ”Studio ett” för att försöka belägga sina påståenden. Det gick sådär.

Lena pratade om tre journalister som delade hennes känsla, men hade svårt att ge konkreta exempel. Ulf hade förberett sig med hårda bevis. Han berättade om en Demoskop-studie som visar att en majoritet av svenskarna tror på samma mörkläggningsteori som han och Lena.

Sedan pekade han på ett konkret bevis:

– Senast i dag kunde jag konstatera att en stor undersökning som gjordes av Sveriges Television som visar att 69 procent stödde regeringens nya flyktingpolitik inte nämnts i vare sig Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet.

Det var alltså ett bevis för mörkläggningen. Här hade två av Sveriges mest respekterade morgontidningar valt att mörka. Inte ett ord hade skrivits, enligt Ulf.

– Jag ser det som ett exempel på att man förtiger det. Det som kanske är värst är möjligtvis inte hur mycket man har förtigit eller inte utan att det finns en övertygelse hos en majoritet av det svenska folket att man har gjort det, sade han i Studio ett.

Makarna Adelsohn tycks själva vara så uppfyllda av denna konspirationsteori (som de även nu gör sitt bästa för att torgföra) att de helt blundar för de mest elementära fakta.

1. För att bevisa mediernas mörkläggning använder Ulf Adelsohn en opinionsundersökning som är publicerad av SVT. En treåring förstår hur skevt det resonemanget är. SVT har alltså beställt och publicerat en mätning som visar att svenskarna stödjer en hårdare flyktingpolitik. Hörde jag mörkläggning?

2. Som ytterligare bevis för den stora konspirationen vägrar SvD och DN enligt Adelsohn att rapportera om SVT/Novus undersökning. Att de flesta tidningar föredrar att dra stort på opinionsundersökningar som man själva har beställt vet de flesta med rudimentär kunskap om medier. Men problemet här är att Adelsohn ljög Sveriges Radios lyssnare rakt upp i ansiktet.

I stort sett alla stora medier har rapporterat om Novus undersökning.

”Opinionen står bakom regeringens nya migrations- och flyktingpolitik, visar en ny opinionsundersökning från SVT/Novus. 69 procent av 1 000 tillfrågade säger att de tycker att den nya politiken är ’ganska bra’ eller ’mycket bra’”, skrev Svenska Dagbladet på webben redan på söndagsmorgonen lagom till paret Adelsohns morgonkaffe.

DN väntade visserligen på en TT-text. 11:15 på söndagen publicerades en artikel på nätet.

”Regeringens förslag om skärpt flyktingpolitik har stort stöd i landet. Enligt en undersökning som opinionsinstitutet Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter så anser nästan 70 procent av de tillfrågade att regeringens förslag om hårdare regler är bra”, skrev DN under rubriken Stort stöd för skärpta asylregler.

Detta var alltså en TT-text. Den gick ut till landets alla redaktioner.

En enkel googling på fraserna i texten visar att DI, Aftonbladet och en lång rad lokaltidningar har publicerat samma text. Rubriken ”Stort stöd för skärpta asylregler” syntes på många av Sveriges nyhetssajter under söndagen. Samma undersökning lyftes fram i tv-sändningar.

Så vari består mörkläggningen?

Ungefär här skulle man i vanliga fall föreslå att mer forskning behövs kring ett så omdebatterat påstått fenomen. Att verkligheten ska kartläggas så att vi har ett faktaunderlag att ta ställning till givet att många de facto verkar tro att medierna i en gemensam jättekonspiration mörkar alla negativa konsekvenser om invandringen.

Höstens alla texter om en förestående systemkollaps, kaos i mottagandet och kommuner som går på knäna verkar inte få konspirationsteoretikerna att tänka om.

Jag är dock rädd att forskningsanslag skulle vara bortkastade pengar.

För en sak förenar Axpixlat-läsarna, SD-svansen och paret Adelsohn-Liljeroth: fakta rinner av dem likt vatten på en gås.

Allt som talar mot tesen om en mörkläggning blir för konspiratörerna bevis för just denna tes.

Krig är fred, frihet är slaveri, okunnighet är styrka. Även för en före detta kulturminister och en tidigare partiledare.

Erik Wisterberg är reporter på Dagens Media.

Fotnot: Lyssna på Studio ett här (makarna Adelsohn Liljeroth dyker upp efter 58 minuter). Vill du veta vad en medieforskare tycker? Läs här.

Ulf Adelsohn skriver på Expressens debattsida att han bara läser papperstidningar, och där "stod inget" om SVT:s undersökning.

LÄS FLER KRÖNIKOR AV ERIK WISTERBERG:

”Facebook blockar bröst – men låter Anton Lundin Petterssons hyllningssidor ligga kvar” 

Erik Wisterberg: ”Mediernas mobilrekord är fulla av luft” 

" Så blev reklamradions maktspel DAB-radions fall”

"Mardrömsgapet som visar varför du – och jag – kan få sparken"  

"Mobilboomen bli en ny intäktskris för medierna"  

"TV3:s Mordet – ett etiskt haveri"  

”Mediechefer, avsätt eller låna pengarna som krävs”

”Valet av Berglund – en tydlig markering”  

”Lobbyisternas dubbelspel – ett hån mot demokratin”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev