"Entreprenör is the shit"

2008-05-29 14:00  

<b>KRÖNIKA</b>. När jag växte upp i Grums var entreprenören gubben som körde grus eller grävde grävskopa. Idag är det fint att vara entreprenör.

Om det för några år sedan anspråkslöst hette "köra eget" så är det i dag franskimporterade "entreprenör" som gäller. Påminner om nötköttets förvandling till entrec&ocirc;te.

Personerna som faktiskt är entreprenörer har antagligen så mycket affärsutveckling att hålla på med så att de inte reflekterar över ordet. Det gör desto fler andra.

Det yttersta beviset för det ordet entreprenör är helt, för att inte säga allt för rätt, är att till och med journalister börjar använda begreppet.

Journalister är inte sena med att upptäcka trender. Däremot är de sega när det gäller att ta dem till sig. Så om journalister själva vill
uppfattas som entreprenörer, ja då är det nog stort.

Grundaren av reklambyrån och tidningen ETC,
Johan Ehrenberg, var tidigt ute med att kalla sig journalist och entreprenör.

"Hårt arbete, manisk besatthet och timing. Företagande är en befrielserörelse och den allra viktigaste kvinnofrågan just nu",
skriver Linda Skugge, som mest har drivit frilanslåda.

Det hindrar henne inte från att bli Svenska Dagbladets krönikör i ämnet entreprenörskap.

Vi får säkerligen se fler journalister som blandar samman sin anställningsform med det magiska E-ordet.

Expressens tidigare debattchef Leo Lagercrantz kallar sig entreprenör när han utvecklar en debattsajt inbonad på Jonas Bonniers feta kontor på Kungsgatan i Stockholm.

Bonnier vill också vara entreprenörer och har startat B Vision, ett program där entreprenörer ska kunna få stöd från Bonnier.

Och för anställda som inte vill starta eget, finns alltid möjligheten att bli intraprenör.

Svenskt Näringsliv och Företagarna har uppenbarligen gjort ett bra jobb med hjälp av Mona Sahlin och Maud Olofsson som båda har tagit parti för småföretagarna.

Men entreprenör is the shit. Entreprenörskap är den nya tennisen/golfen.

Begreppet entreprenör har gjort en varumärkesresa i klass med Absolut och bytt värde från grusgrävare till Gud. Det kanske är som det ska. Gud själv måste ju ha varit den ultimata entreprenören. Byggde världen på sju dagar.


Enligt Wikipedia skapar en entreprenör enligt den neoklassiska teorin"kreativ förstörelse" på marknaden och rubbar balansen mellan utbud och efterfrågan vilket skapar "kaotiska marknader".

Rolf van den Brink

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt