Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Enligt TV4 existerar det två Alexander Bard"

Publicerad: 8 januari 2018, 15:31
Uppdaterad: 9 januari 2018, 07:29

Amanda Oxell vill möta Alexander Bard i en debatt i TV4:s Morgonsoffan.

DEBATT. Amanda Oxell, digital strateg på Wavemaker och grundare av Annonsrådet, ifrågasätter Alexander Bard och utmanar honom till debatt i TV4:s Nyhetsmorgon.


Ämnen i artikeln:

Alexander BardTV4

TNKVRT startade i slutet av förra veckan en namninsamling som i skrivande stund har 14 000 verifierade underskrifter från män och kvinnor över hela Sverige. Vad namninsamlingen handlar om? Jo, att TV4 behöver ta avstånd från Alexander Bard. Och det nu. Inte om 6 månader.

Producenten för Talang, Lotta Andersson, tar inte telefonsamtal gällande just detta ärende men hänvisar mailledes till yttrandefrihetsprincipen. ”För oss är det viktigt att inte hamna i en situation där vi inte låter personer medverka i våra kanaler grundat på sina åsikter”.

Faktum är att det enligt TV4 tydligen existerar två separata Alexander Bard. En vars roll är att bedöma unga, hoppfulla tjejer och killar som vill göra artistkarriär. Den Alexander Bard sitter i juryn för två av TV4:s mest populära familjeformat, som går på bästa sändningstid. Som ett antal annonsörer betalar dyra pengar för att synas i samband med.

Sen finns det den andra Alexander Bard. Den vars offentliga ståndpunkt är att män för sin egen säkerhets skull inte bör flirta med kvinnor längre, inte ens om kvinnan är den som flirtar. Då kan de nämligen bli anmäla för sexuella trakasserier eller våldtäkt. Den Alexander Bard som i en tweet önskar "slynan Beatrice Ask en utdragen och plågsam död". Den Alexander Bard som kallar mörkhyade personer för negrer, för att han själv inte ser något problem med det. Den Alexander Bard som kritiserats av Diskrimineringsombudsmannen. Som i tweet efter tweet skriver om den ”riktiga kvinnan” och hur hon borde vara.

Och här är problemet. För mig och merparten av den svenska befolkningen (och förhoppningsvis även Bard själv) så existerar det bara EN Alexander Bard. Som har privilegiet att både få agera förebild och domare i underhållningsprogram på TV på bästa sändningstid. Och samtidigt spy ur sig hat på Twitter. Med yttrandefriheten som sköld. Med TV4 som yttersta försvarsadvokat.

Jag tror att det en TV-profil uttrycker på sitt offentliga Twitter-konto, bör han också kunna uttrycka i den TV-kanal som betalar honom.

Jag tror också på yttrandefrihet som grundprincip. Så därför tänker jag mig nu följande setup:

Alexander, jag vill träffa dig och prata om dina åsikter. Tweet för tweet.

Och TV4, jag vill göra det i er morgonsoffa, i direktsändning.

Amanda Oxell, digital strateg på Wavemaker och grundare av Annonsrådet

Ämnen i artikeln:

Alexander BardTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.