Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"En statsminister besöker inte samernas vintermarknad"

Publicerad: 31 januari 2018, 07:00
Uppdaterad: 13 april 2018, 14:03

Adam Bergsveen är seniorkonsult på New Republic.

DEBATT. Den statsminister som besöker Almedalen, Järvaveckan och Vintermarknaden i Jokkmokk under ett år blir den första att erkänna hela Sverige, skriver Adam Bergsveen, seniorkonsult på New Republic.


Ämnen i artikeln:

JärvaveckanAlmedalen

Statsministern åker till politikerveckan i Almedalen i år, självklart. Statsministern kommer även till Järvaveckan, i år igen. Det är ju valår och allt. Men ingen statsminister besöker den samiska vintermarknaden i Jokkmokk, valår eller ej.

Det är i år 50 år sedan Olof Palme höll ett tal från ett lastbilsflak i Almedalen. Sedan dess har politikerveckan i Almedalen varit en årlig och stor händelse inom svensk politik. Från och med i år är även Järvaveckan, med sitt förortsperspektiv på politiken, en självklar och viktig politisk mötesplats.

Det är i år 413 år sedan staten inrättade vintermarknaden i Jokkmokk. Syfte med marknaden var då att samla samerna för att driva in skatt och sprida guds ord. Nuförtiden är kyrkan separerad från staten och Skatteverket behöver ingen vintermarknad för att göra sitt jobb. Vintermarknaden har istället utvecklats till en viktig mötesplats med kulturaktiviteter och seminarier.

Likt politikerveckan i Almedalen och Järvaveckan är Vintermarknaden en demokratisk och politisk arena, öppen för allmänheten. Över 40 000 personer besöker Vintermarknaden varje år, vilket är lika många som besöker politikerveckan i Almedalen.

Samerna är Europas enda urfolk. Den samiska kulturen uppstod för cirka 2000 år sedan och 1977 bekräftade Sveriges riksdag att samerna är ett urfolk. Sedan 2011 anges i regeringsformen att det samiska folkets möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas. För samer är Vintermarknaden en viktig och årlig mötesplats.

Frågan är då varför ingen statsminister i modern tid har besökt Vintermarknaden. Det är till och med oklart om någon sittande statsminister någon gång har besökt Vintermarknaden.

För oss som har besökt Vintermarknaden är det uppenbart att det är en politisk arena, med fokus på frågor som kultur, miljö, hälsa och mänskliga rättigheter. Främst lyfts dessa frågor inbäddade i olika kulturaktiviteter, vilket skapar Vintermarknadens särart i jämförelse med Almedalens debatter och Järvaveckans förortsperspektiv.

Svenska staten har under hundratals år utsatt det samiska folket för omfattande övergrepp. Den statsminister som så småningom väljer att besöka Vintermarknaden kommer därför att kunna delta i och påverka viktiga samhällsdebatter genom att hantera både berättigad kritik och svåra aktuella frågor. Hen måste åka dit med liten mun och stora öron, i syfte att främja verklig dialog och möjligheter till gemensam utveckling.

Almedalen, Järvaveckan och Vintermarknaden utgör tillsammans viktiga årliga politiska mötesplatser. Genom öppenhet och olika perspektiv skapar de möten som främjar dialog och stärker vår demokrati. Den statsminister som besöker dessa tre mötesplatser under ett år blir den första att erkänna hela Sverige.

Adam Bergsveen, seniorkonsult på New Republic

Ämnen i artikeln:

JärvaveckanAlmedalen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.