Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"En riktig kändis överlever alla andra"

Publicerad: 9 Januari 2007, 09:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:13


Jag träffade "Idol"-Markus på efterfesten till nya Bond-filmen "Casino Royale" för två veckor sedan. Jag skriver inte om programmet och vet knappt vad han heter i efternamn. Trots det kände jag ändå, efter närmare sju år på Se&Hör, att jag måste presentera mig. Det kunde ju finnas en nyhet gömd innanför hans vita smoking. Jag frågade hur det kändes att vara tittarfavorit.

Det slog mig senare att jag egentligen borde ha frågat om han trivdes bra med sitt sommarjobb. Vilket han borde. För Marcus har trots allt världens bästa sommarjobb. Som kändis.

Tänk er att bo på hotell, gå på fester och ständigt ha en skara hängivna fans i hälarna. Det måste vara underbart.

Tyvärr är det dock bara, och det tål att påpekas igen, endast som ett sommarjobb.

Marcus är grym på att sjunga och jag hoppas att han kommer göra skivor, åka på turnéer och skriva autografer. Det kommer han förmodligen få göra, men han kommer inte att bli någon kändis. Han har endast ett vikariat som gäller fram tills våren. Efter det byts han ut mot någon annan.

En riktig kändis är trots allt en person som överlever alla andra och som inte har ett bäst före datum. Någon som människor otvivelaktigt känner igen. Helt enkelt en svensk kulturskatt så djupt rotad i jorden att man kan tro att den alltid funnits där.

För 20 år sedan var Pernilla Wahlgren på omslaget till nu nedlagda Hänt i Veckan. Där visade hon det senaste modet. Snart blir sångerskan mamma för fjärde gången och kommer då precis som många gånger förut pryda mängder av löpsedlar. Hon kommer att sopa mattan med alla vikarier som springer runt på nåder i den snåriga kändisdjungeln.

Anledningen är att våra läsare och tv-kanalernas tittare har vant sig vid att förbruka nya kändisar på löpande band. De tidigare femton minuterna är numer bara fem. Efter det är det: "nu är jobbet över, tack för den här tiden. Vi uppskattar det du gjort för oss, men nu har vi har hittat någon bättre, nyare och fräschare".

Och det är inte vi journalister som drar tillbaka anställningen utan läsarna och tittarna. Eftersom det finns så många nya stjärnor med kort brinntid tappar publiken intresset efter några månader. Nyhetens behag har aldrig varit ett mer användbart uttryck.

De gamla genuina kändisarna däremot är så hårt förankrade och så självklara att de alltid går hem. Pernilla, Lena Philipsson och Kristin Kaspersen kommer alltid att vara omtyckta och ihågkomna och kunna sälja ett extra nummer. De är som en ungdomskärlek som aldrig riktigt dör. De ligger kvar och ruvar i hjärtat och dyker upp då och då som ett tryggt minne som man inte vill leva utan.

Återväxten av riktiga kändisar har avstannat och jag bävar för den dagen då de går ur tiden. Redan nu tvingas vi pussla ihop vikarierna med de fast anställda för att kunna göra tidning. Tyvärr blir de sällan, om än nästan aldrig, kvar. Det är tråkigt för det finns flera nya kändisar som besitter talang och kunskap och skulle kunna aspirera på en fast anställning som kändis. Dock måste de lyckas förankra sig hos det svenska folket som hittills verkat vara ganska svårflörtade.

Jesper Lögdahl är journalist på Se&Hör.

Jesper Lögdahl

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.