Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”En konsert ger 150 miljoner”

Publicerad: 10 September 2009, 04:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:14

Event marketing har möjlighet att lyfta även andra branscher. Men det krävs mer samarbete mellan en rad olika aktörer. Det skriver Sponsrings & Eventföreningen, och lyfter samtidigt fram behovet av betydligt bättre effektmätning.


År 2009 har hittills till stor del präglats av finanskrisen, både globalt och lokalt. Stämningen har varit oviss, osäker och ibland rentav dyster. Även om mycket tyder på att 2009 blir ett om inte svart så i alla fall grått år för många branscher så finns det dock ljus i tunneln – särskilt för alla oss som jobbar inom mötes- och evenemangsindustrin.

Det är lätt att i dystra tider tala om vikten av mod, framåtanda och att våga satsa. Det är lätt att slänga sig med uttryck som ”anfall är bästa försvar” eller säga att ”det finns inget dåligt väder”. Hur stärkande och uppmuntrande detta pep-talk än må vara så betyder det ingenting om man inte kan backa upp det man säger med fakta. Och i dessa annars så osäkra tider är det just fakta som gör att vi i evenemangsindustrin faktiskt vågar sticka ut hakan och säga: ”yes we can”.

Evenemang har blivit en tillväxtmotor i landets alla delar. Stockholm hamnade i internationellt strålkastarljus i samband med Volvo Ocean Race. I Göteborg arrangerades en rad musikevenemang med fem utsålda konserter på Ullevi och musikfestivalen Way out West. Sportevenemang som U21-EM i fotboll gick i Malmö, Göteborg, Halmstad och Helsingborg.

Alla dessa idrotts- och kulturhändelser ger stora sidoeffekter. Att både stora evenemang såväl som små, kreativa event kan vara enormt effektiva när det gäller att skapa publicitet är inget nytt, och ett ofta använt argument för event marketing som kanal.

Ett minst lika tungt argument är de stimulerande egenskaperna evenemang har på andra branscher. En konserthelg på Ullevi genererar 100–150 miljoner kronor i omsättning i Göteborg. För ett megaevenemang som EM i friidrott 2006 var siffran 800 miljoner. Större delen av dessa pengar omsätts i hotellrum, restaurangbesök, taxiresor och andra tjänster. Detta skapar sysselsättning och skatteintäkter. Det är en industrigren med tusentals jobb och potential att utvecklas ännu mer.

Institutet för reklam- och mediestatistik (IRM) har hittills inte inkluderat corporate events i sina mätningar. När den nyligen genomförda mätningen av sagda del visar sig innebära en 130-procentig ökning för eventomsättningen 2008 (från 3 till 7 miljarder) inser man att ”köpt medieutrymme” är en alltför snäv mätparameter för evenemangsindustrin. Event marketing är en kommunikationsplattform som är betydligt större än så.

Allt detta gör evenemangsindustrin unik. Genom att fortsätta satsa och våga ta för oss både i Sverige och globalt kan vi hålla inte bara vår egen bransch på rätt kurs – vi kan även hjälpa till att dra andra branscher framåt.

När vi står inför 2010, med bland annat ett bröllop som kommer att ge eko över hela världen, är det svårt att inte känna både entusiasm och optimism inför framtiden. Branschen är fylld av djärva och kreativa idéer.

Nu behövs också ännu mer samarbete mellan städer, regioner, organisationer, stat och näring för att få idéerna att bli verklighet.

Maria Guggenberger, vd, Sponsrings & Eventföreningen

Patrik Johansson, vice ordf, Sponsrings & Eventföreningen, vd, PS Experiential Communication

Leif Nilsson, styrelseledamot, Sponsrings & Eventföreningen, vd, Göteborg & Co

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.