Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"En klickjagande rubrik som bygger på att förminska kvinnor"

Publicerad: 4 September 2014, 13:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

DEBATT. DI:s "brud"-rubrik om Cristina Stenbeck är objektifierande och förminskande. Det skriver företrädare för organisationen Crossing Boarders, som jobbar för mer jämställdhet i samhället.


Dagens uppslag i DI där Kinneviktoppen Cristina Stenbeck syns på bild bredvid rubriken "Bruden är klädd för börsen" känns som ännu ett exempel på en klickjagande rubrik och bildsättning som bygger på att förminska och objektifiera kvinnor i rampljuset.

Särskilt kvinnor med makt. Vi ser det exempelvis i hur partiledare som är kvinnor omskrivs med förnamn eller ställs frågor om familjesituation i högre utsträckning än sina kollegor som är män.

Fortsätter vi att endast se varje fall för sig kan vi oftast hitta bortförklaringar och inte anse det hela som så betydelsefullt. Vi måste istället våga se det mönster som framträder för att förstå varför det spelar roll att DI publicerar nyheter på det sätt som de gjorde idag.

Att ansvarig på DI hänvisar till att uttrycket "att klä bruden" för att beskriva processen att göra ett bolag redo för börsintroduktion är vedertaget gör inte det hela mindre problematiskt. Det finns många dåliga uttryck som vi slutat använda för att de bevarar förlegade syner av olika slag.

Det vore önskvärt med en annan attityd som erkände att här finns en problematik och en visade på en vilja att lära mer för att kunna göra annorlunda nästa gång.

Frida Karlson, vd Crossing Boarders

Ida Östensson, grundare & ordförande Crossing Boarders

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.