Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Du förstår inte den digitala infödingen

Publicerad: 11 April 2008, 11:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30


Det man inte känner till känns hotfullt. Speciellt när det okända innebär att traditionella affärsmodeller rämnar. De digitala invandrarna känner sig osäkra på de digitala infödingarna och beställer undersökning efter undersökning för att försöka förstå vad som händer. Etablerade valutor som MMS visar noggrant hur många tv-apparater som står påslagna, i alla fall i de hushåll som ingår i panelen. Tv-flimret blinkar i vardagsrummet och de unga mediekonsumenterna är inte där. Knappt ens de digitala invandrare som gått för att tömma diskmaskinen under reklampausen.

Att vara invandrare i sin egen kultur, i sitt eget professionella territorium, gör medieproducenterna osäkra. Det som förut var enkelt, att producera till "den vanliga människan" som snällt bänkade sig i soffan på fredagar med en skål chips på soffbordet, har blivit svårt. Medieproducenter, som upplever sig själva som unga och som de som "hänger med", befinner sig fjärran från 15-åringarna i Bagarmossen. Medieproducenterna som har tonårsbarn hemma tycker att de "hänger med" och pratar ständigt om sina barn som om de egna barnen var "den vanliga unga människan".

Undersökningsföretag har mycket att stå i dessa dagar. De försöker ringa in den unga generationen genom att ställa frågor som: Hur viktigt är det för dig att i framtiden kunna titta på tv på precis samma sätt som i dag, om du har lust? Och den digitala infödingen svarar mycket viktigt eftersom hon tycker det är väldigt bra och smidigt att ladda ned tv-program för att titta på senare under kvällen. Hur var det nu, som man frågar får man svar, eller?

Den digitala infödingen lever sitt liv därute, inte i medieproducenternas territorium, utan i sitt eget medieuniversum. De förstår inte en uppdelning i mobila och stationära medier, de gör inga distinktioner mellan traditionella och nya medier. De kan inte svara på frågor om det självklara. Att konsumera medier, vare sig det rör sig om information eller underhållning, sker i ett konstant flöde av uppryckta fragment. Eller som Johan, 16 år, i Södertälje säger: "Internet är inte bara en funktion, det är ett sätt att vara", samtidigt som han stoppar ipoden i fickan, mobilen i jackan och sin lilla bärbara dator i skolväskan. Hela dagen är Johan "ett sätt att vara", på lektioner, under raster, på fritiden och kvällen med familjen. Det är en vana som han inte ens reflekterar över. I de digitala världar han beger sig till finns knappast någon "traditionell" medieproducent alls.

I ett allt mer desperat behov av att förstå hur infödingarna mediekonsumerar, famlar medieproducenterna efter siffror som förklarar. Kanske kryddar man med några "roliga citat" för då känns ju siffrorna så mycket mer levande. Men ytan, siffror om antal påslagna tv-apparater, antal klick på en webbsida, informationen att det är för dyrt med mobil-tv eller att designen på mobilen är viktig och så vidare, säger inget om de beteendeförändringar och mentala föreställningar som skiljer infödingen från invandraren. Den digitala infödingen tänker på och hanterar medier, världen, nyheter, information, helt enkelt, på ett annat sätt. Problemet med att producera från den ytliga kunskapen är att det som sedan når konsumenten efter ett halvår, ett år, kanske två år, kan vara än mer fel, oäkta, ointressant eftersom man inte förstått grundläggande förhållningssätt och lever kvar med sina siffror i sitt territorium.

Egentligen är det inte så svårt, eller hotfullt. Det handlar om att förstå medier som en integrerad del av helheten och lära sig hur helheten ständigt förändras. Aida, 16 år, i Bagarmossen, som skrattar när hon påpekar att det här med att blogga och vara digitalt aktiv är en del av livet som ung: "Jag menar, jag kan förstå att dom äldre kanske håller på med bloggar och sånt. Det är ju nytt för er, men vi, eller jag, har ju växt upp med det där. Jag tror inte att vi kommer att vara så intresserade av det i framtiden. Man kommer ju att tröttna."

Katarina Graffman, Inculture

Katarina Graffman

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.