Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det är dags att vakna nu”

Publicerad: 5 Maj 2011, 08:09
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:12

Samhällets förändras - men medierna och kommunikationsbyråerna verkar inte hänga med, skriver Dagens Medias Martin Schori.


Pensionerade redigeraren Bertil Fransson skrev nyligen i en krönika att när han frågar folk om varför de inte prenumererar på Dagens Nyheter blir svaret oftast: ”Den skriver inte om min verklighet”.

Och så är det sannolikt: Dagens Nyheter och, framför allt, Svenska Dagbladet går från att vara räckviddsmedier för alla till nischade produkter vars journalister skriver för sina grannar med svenskklingande namn i lite finare stadsdelar eller förorterna.

Säkert rätt för affären, men kanske inte helt i linje med den vision som grundarna hade när de startade tidningarna en gång i tiden.

Samma sak gäller reklamvärlden. När Komm bjuder in unga reklamare till att möta ”Sverige bästa creative directors” i arrangemanget ”Portfolio Nights” har man skakat fram 22 kreativa chefer.

Två är kvinnor. Få – om någon – är utlandsfödda.

Visst, att de som bestämmer över en stor andel av den reklam som produceras och sedan sprids över landet inte är representativa för den befolkning som de ska förföra är kanske ingen nyhet.

Men frågan är hur kommunikationsbyråerna och medierna ska hänga med när demografin förändras i så pass snabb takt som den gör. Och det gäller nog inte bara en ökad andel utlandsfödda, glappet mellan storstad och småstad tycks också växa. Inte minst med tanke på debatten om "verklighetens folk" samt Sverigedemokraternas (ett parti som har lågt stöd i storstäderna) intåg i riksdagen.

Det här kan låta snobbigt, men speciellt när ord som "svenskhet" dyker upp i samhällsdebatten kan jag känna att min omgivning har ganska få gemensamma nämnare med många utanför den bubbla som jag lever och verkar i (och som de flesta reklambyrå- och mediecheferna lever och verkar i).

Mina kompisar, både de som jobbar med reklam eller media och de som inte gör det, vägrar ta emot direktreklam, röstar inte på Sverigedemokraterna och skulle nog aldrig få för sig att kolla på, säg, "Doobidoo". Det gör ju uppenbarligen en betydande andel av de utanför Stockholms innerstad. Till exempel.

Det är nog dags att vakna nu och börja tänka lite bredare när man anställer. Att ha en personaluppsättning som speglar samhället är inte bara något man ska ha för att tillfredställa utomstående tyckare – Dagens Medias redaktion är ju inte heller något New York precis (även om vår redaktion, ironiskt nog, speglar den bransch vi bevakar ganska bra).

Nä, sannolikt kommer det att bli nödvändigt att förändra sig för att överleva. I det ständigt ökande bruset måste både medier och reklamkampanjer klara av att beröra och engagera sina läsare eller sina kunder. Förlorar man kontakten med dem är man ju körd.

Lika viktigt är att se till att de nya medarbetarna inte acklimatiserar sig och, i jakt på konsensus, faller in i hårt cementerade mönster som redan finns på arbetsplatserna.

Därför borde marknadscheferna fråga sina konsulter ungefär samma frågor som läsarna borde fråga sina dagstidningar: Hur vet ni att ni ställer rätt frågor om våra kunders utmaningar och behov?

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.