Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Det är dags att kreatörerna tar makt över tekniken"

Publicerad: 23 April 2014, 12:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:38

DEBATT. Reklambranschen är inlåst i ett otidsenligt förhållande till "nya" och "gamla" medier. Det skriver digitalbyrån Rivers vd Robert Andersson inför Guldägget.


I dag firar vi Guldägget, den kreativa reklamens viktigaste högtid. Men i ett nytt medieklimat har det skapats nya rum att erövra. Och allt för länge har vi lämnat åt teknikerna att ensamma definiera vad som är möjligt. Det är hög tid för ett kreativt paradigmskifte i marknadskommuikationen.

Jag är vd för en digital fullservice byrå. Som sådan borde jag vara den första att propagera för hur ny teknik och nya medier har förändrat vårt sätt att umgås med varumärken i grunden. Ändå är jag oerhört frustrerad över hur inlåsta vi i den här branschen är i vårt förhållande till ”nya” och ”gamla” medier.

Till att börja med är indelningen otidsenlig. Det vore mer relevant att prata om de helt nya rum som teknikutvecklingen skapat. Rum som befinner sig i gränslandet mellan det nya och gamla, och därför gör indelningen i medieslag otidsenlig.

Ta tv till exempel. Linjär, tablåstyrd tv är väl själva sinnebilden för gammel-media.

Tv ett medieslag som fungerar, engagerar och levererar. Och tv genererar försäljning, det vet alla som driver sin affär online. Samtidigt är tv oerhört mossigt. Eller?

Sanningen är att själva definitionen av tv haltar. I en värld där second screen är en verklighet befinner sig ju tv-upplevelsen ganska långt från den envägskommunikation vi slentrianmässigt ser den som. När alla sitter med en smartphone eller en surfplatta i händerna är det svårt att säga var medieupplevelsen finns. Är det när vi ser Melodifestivalen på tv:n eller är det när vi diskuterar det under #mello? Är det kanske när vi följer eftersnacket i play-kanalen?

Vi befinner oss i en situation där vi har möjligheter att låta våra smarta enheter samspela med det som visas på TV:n. Redan nu finns det lösningar där man använder helt nya funktioner för att förändra reklamupplevelsen mellan tv och smarta enheter.

Sedan 2011 har musikidentifierings-appen Shazam jobbat med marknadsförare för att förstärka upplevelsen av Super Bowl-reklamen genom att erbjuda unika upplevelser för den som låter Shazam identifiera reklamfilmen. Pepsi’s reklamfilmer med Youtube-fenomenet Stony visar på helt andra sätt att sammanföra interaktivitet med en förstärkt tv-upplevelse.

Och då har vi inte ens kommit till augemented reality. Möjligheter som finns när vi börjar arbeta med appar som om de riktades mot TV-rutan förändrar hela rumsupplevelsen hemma hos vår publik. Hur ska vi då interagera med vår målgrupp? Hur ska vi ge vår historia mer energi och spridningseffekt när vi förändrar människors upplevelse av deras mest vardagliga miljö, vardagsrummet, genom ett samspel mellan traditionell tv-reklam och ny teknik.

Jag befinner mig själv mitt i den här verkligheten. På River jobbar både tekniker och kreatörer. Vi har kodare och utvecklare. Konceptutvecklare, copys och art directors men även creative technologiests. Tiden är förbi när vi kunde lämna åt de tekniskt litterata att avgöra hur vi skulle använda tekniken. Vi måste ha kreatörer som vågar släppa sargen och ge sig ut på isen, hur tunn den än tycks från kanten. På River hoppas vi så klart att vi kan leda vägen och vi ligger långt fram, men vi ser ingen poäng med att gå den ensamma.

Min poäng är att vi har en unik möjlighet att ta kreativiteten till höjder bortom det vi länge trodde var möjligt. Allt som krävs är att vi släpper våra mentala blockeringar och börjar söka en arena bortom de snäva definitioner av medier vi har i dag. Vi behöver prata om rummen där vi möter vår publik. Först då kan vi revolutionera vår bransch.

Jag hoppas se effekterna redan på Guldägget om ett år. Ha en fin fest ikväll.

Robert Andersson, vd på River

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.