Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Den ryska påverkan har lyckats"

Publicerad: 4 september 2018, 06:22
Uppdaterad: 4 september 2018, 06:22

"Vi kan med fog hävda att den ryska påverkan på det svenska valet redan har lyckats", skriver debattörerna.

Ryska propagandakanalers budskap och SD:s budskap är identiska, skriver riksdagskandidaten Morgan Olofsson (L) och säkerhetsexperten Joakim von Braun.


Ämnen i artikeln:

EUSD

Vi vet att Ryssland försöker påverka vårt samhälle och valet till riksdagen. Det är oomtvistat. Givet detta är det helt oförståeligt att inte mer tid har ägnats åt frågan under valrörelsen. Först den gångna veckan har mediernas lyft frågan ordentligt i sin rapportering. Men än allvarligare är avsaknaden av politiska reaktioner. Sverige har till exempel inte protesterat mot Rysslands inblandning i svensk inrikespolitik och i valrörelsen. Och skarpa protester behövs verkligen givet läget.

För läget är allvarligt. Ser vi till opinionsläget och debattklimatet så måste vi slå fast att den ryska påverkan i stor utsträckning har lyckats. Det är SD och andra extrema krafter som har gynnats. Vi har gjort en genomgång av ryska propagandakanalers budskap och jämfört dem med budskap från SD, dess närstående medier och anhängares budskap på sociala medier. Slutsatsen är tydlig. Budskapen är nära nog identiska med budskapen från SD och dess närstående medier när det gäller: NATO, EU, bränderna såväl i skogar som när bilar brinner, kriminalitet, migration och integration.

Inte minst är det kring migration och integration som den ryska propagandan är tydligast. Vår genomgång visar att över 50 procent av ryska Sputniks artiklar om Sverige handlar om migration och integration. Och bilden där och på andra håll sammanfaller i stort med det som skrivs i medier som är närstående SD.

Det Ryssland vill åstadkomma är att så split i Sverige och EU och framför allt stoppa ett svenskt NATO-medlemskap. Precis som fallet var när Ryssland påverkade valen i USA, Storbritannien och Frankrike.

Vi kan alltså med fog hävda att den ryska påverkan på det svenska valet redan har lyckats. Vi har ett mycket hårdare debattklimat än tidigare och de partier som driver den ryska inställningen till NATO och EU kommer att gå kraftigt framåt i valet. Sveriges befolkning splittras allt mer.

Genom att lyfta fram detta för de svenska väljarna vill vi att de ska vara fullt informerade när de går till valurnorna.

För framtiden behöver vi dock stärka försvaret. Vi behöver skydda vår demokrati. Därför föreslår jag en rad åtgärder som stärker Sveriges skydd mot påverkansoperationer:

  • Inrätta ett institut för research och motaktioner mot påverkansoperationer.
  • Mer resurser till Säpo, MUST, MSB och FOI för att stärka kapaciteten på området.
  • Utvisa diplomater och andra företrädare som bidrar till rysk desinformationskampanj.
  • Sveriges Radios sändningar på ryska måste återupptas.

Utöver detta är det nödvändigt att se hur de auktoritära regimerna angriper demokratin. De ger sig på media och journalister, rättsväsende och domare samt civilsamhällets organisationer. Därför behövs det:

  • En samlad mediepolitik som garanterar mediernas oberoende, journalisternas trygghet och säkerheten för deras digitala resurser.
  • En författningsdomstol som skyddar mänskliga rättigheter och Sveriges grundlagar.
  • Insatser för att stärka det svenska civilsamhället, bland annat finansiellt, så att det är mer oberoende av staten.

Morgan Olofsson, riksdagskandidat LJoakim von Braun, säkerhetsexpert

Ämnen i artikeln:

EUSD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.