Debatt
"Den organiska Facebook-trafiken är inte alls död"
Publicerad: 24 oktober 2014, 10:44
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:24
REPLIK. Den organiska Facebook-trafiken lever och frodas som aldrig förr – med bra pr. Det säger Alexander Mason, kommersiell chef på Cision.
Den organiska Facebook-trafiken är död, skriver Damon Razazi på Mindshare. Jag skulle säga att det är precis tvärt om. Den organiska Facebook-trafiken lever och frodas som aldrig förr. Jag skulle till och med säga att Facebook är den viktigaste organiska trafikmotorn vid sidan av Google.
Titta exempelvis på Aftonbladets nya sajt lajkat.se. Den har en miljonpublik varje vecka. Majoriteten av denna trafik kommer från Facebook, från just organisk spridning. Utvecklingen i Spinntävlingen visar också att delningar och organisk spridning blir allt viktigare. Den trenden fortsätter i även i årets tävling.
Damon Razazi kanske inte menar just mediesajter som Lajkat. men låt mig ta ett annat exempel: Epic Split-videon från Volvo Trucks har just nu fått över 75 miljoner visningar på Youtube. En stor andel av dem kommer från Facebook.
Jag förstår att det Damon Razazi menar i sin debattartikel är att just företags Facebook-sidor ska få organisk trafik medan mina exempel handlar om en webbplats och en Youtubefilm. Och visst har Damon Razazi rätt i att Facebook inte visar särskilt mycket innehåll från företagssidor.
Men är det inte rimligare att Facebook lyfter fram innehåll som människor väljer att dela i stället för att de gratis lyfter fram vad företag väljer att dela? Och är inte just det, vad riktiga människor väljer att dela, en utmärkt utgångspunkt för effektiv kommunikation?
Ett företag som litar på att andra människor ska lyfta deras budskap vaccinerar sig mot dålig kommunikation Att slentrianmässigt betala sig in i folks flöden utan ett tillräckligt bra innehåll är inte heller rimligt i längden.
Nu kanske någon invänder att det bara är en viss sorts varumärken som kan engagera i sociala medier, exempelvis varumärken inom livsstil och mode, medan tråkiga varumärken aldrig får en chans att bli delade. Den som invänder det har då missat att en av förra årets mest framgångsrika kampanjer, Epic Split, handlar om att sälja lastbilar.
Så, vad är hemligheten i exemplen ovan och bland många andra som lyckas få organisk trafik från Facebook? Hemligheten heter engagerande innehåll, som står på egna ben. God pr som lyckas få folk att engagera sig, gärna på ett underhållande sätt. Det kommer att vara grunden även för framtidens pr.
Viktiga tips för den som vill få organisk trafik från Facebook till en valfri webbsida, Youtube-film eller nyhetsartikel:
- Ta hjälp av experterna på innehåll i organisationen, de som är vana att sälja in idéer snarare än att köpa utrymme: pr-folket.
- Var inte rädd att bjuda på bra material till journalister. Medierna får mycket organisk trafik från Facebook av en anledning: de engagerar. Om vi går tillbaka till Epic Split-videon, så var det först när Volvo skickade ut storyn till traditionella medier och dessa började skriva om videon som trafiken, som en följd av delningarna på Facebook, sköt i höjden.
- Glöm inte att trafik från Facebook inte behöver vara trafik till företagets Facebook-sida. Facebook är större än så!
- Visst kan Facebook-annonser vara bra. Men se först till att innehållet håller måttet. Därefter kan köpta annonser fungera som tändvätska för en viral spridning.
Min poäng är att om företag och organisationer överger sina interna silos och fokuserar på att skapa bra innehåll, kombinerar traditionell pr med sociala medier så är Facebook en av de absolut bästa trafikkällorna som finns idag.
Till sist: Det är aldrig en bra idé att bygga sitt varumärke eller kommunikation på ett hyrt eller köpt utrymme. Så istället för att skaffa dig en Instagram-strategi som Damon Razazi föreslår, skaffa dig en onlinestrategi där jag tycker att din hemsida bör vara navet och hyrda eller köpta sajter som Facebook och Instagram bör vara ambassader.
Alexander Mason, commercial director, Cision Skandinavien och medlem i Spinn-juryn under sex år.
LÄS ÄVEN: