Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"De smarta hittar hem till Klara 2.0"

Publicerad: 21 Maj 2008, 07:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30


Har länge inbillat mig att jag blev journalist alldeles för sent, att det var mycket roligare att vara murvel på 1950- och 60-talet. Helst världsreporter på den tiden det inte fanns internet och man kunde fabulera fritt utan att bli avslöjad. Eller skribent då det begav sig i Klarakvarteren.

Efter nästan ett decennium på Expressens redaktion i Marieberg sitter jag sedan några veckor, om än tillfälligt, i vad som en gång i tiden var det område där de stora drakarna länge hade sina redaktioner och där legendariska författare och journalister satte agendan för vad som hände i världen.

På den tiden det var viktigt att ligga nära järnvägen och området öster om Stockholms centralstation utgjorde Sveriges medienav.Sedan kom motorvägarna och de moderna tryckerierna. Redaktionerna flyttade med dem och stora delar av Klara revs.

Klarabohemerna, som ofta försörjde sig på att frilansa för tidningarna i området, skingrades och Tennstopet på Vattugatan flyttade till Vasastan. Man behöver inte, som jag, ha tillbringat alltför lång tid i Marieberg för att förstå att murvelromantiken inte blev densamma. Området är märkligt ödsligt. Och ingenting tyder på att det kommer att bli muntrare i området kring DN-skrapan. Men nere i City håller det på att uppstå något lustfyllt, får jag för mig när jag går Drottninggatan fram på väg till Bonnierledningens nya kontor.

Väjer för denna tidnings chefredaktör, vars rosa tantpunkfrilla glittrar som en varningstriangel för den som vill undvika obehagliga frågor. Hälsar i stället på några mer respektabla SvD-journalister på väg till sin redaktion, som var tidig med att göra comeback i området. Ser Amelia korsa Hötorget och Claes de Faire älga mot Resumés högkvarter.

Väl uppe på det sprillans nya huvudkontoret på Kungsgatan hör jag Jonas Bonnier entusiastiskt berätta om den pornografiska dikten i jättetryck som pryder väggen vid kontorets ingång. Men det är inte något nyskrivet av vd:n själv - dikten är signerad Gustaf Fröding.

Mediemakthavarna och redaktörerna har snabbare än läsarna lämnat pappret. De har insett att tryckkostnader, maskande syndikalister i Akalla och förorenande distribution som dessutom skenar i pris snart är lika modernt som Facit-skrivmaskiner. Smart mediefolk har hittat hem. Till Klarakvarteren 2.0.

Men inte vi. Vi som inte är smarta utan bara trötta småbarnspappor ska snart flytta till östra Söder för att ha nära till våra barns dagis. Halvtre är den viktigaste avgången på hela dagen och barnomsorgens infrastruktur är den mest nödvändiga motorvägen. Den tidsbesparing vi vinner på att gå från storskalig pappersmedia till web och entreprenörskap ska vi trots allt inte slösa bort på att sitta och maila och powerpointa i City.

Tänker på det när jag skymtar mama-grundaren Carina Nunstedt, som med Passion for Business lämnat Bonniers. På vägen från kontoret stöter jag på Linda Skugge. Hon säger att hon träffat några riktigt tunga investerare och nu är på väg till dagis. Hon ler lyckligt. Om det är åt de nya pengarna eller eftermiddagen i solen med barnen vet jag inte. Förmodligen både och.

Leo Lagercrantz fd debattredaktör på Expressen, nu entreprenör

Leo Lagercrantz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.