Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"De målar upp en skräckbild av reklam"

Publicerad: 11 januari 2013, 07:44
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:59

DEBATT. Eva-Lotta Laurin och Jan Fager kallar Grön ungdoms reklam-attack för "ovetenskapliga pseudofunderingar" och efterlyser en saklig debatt om reklam i det offentliga rummet.


Ämnen i artikeln:

SwedmaSveriges Marknadsförbund

Den gångna helgen publicerade DN ett debattinlägg författat av tre företrädare för Grön Ungdom. I inlägget målar de gröna ungdomarna upp en skräckbild av vad reklamen i det offentliga rummet i allmänhet och i den stockholmska kollektivtrafiken i synnerhet ställer till med.

De tre företrädarna målar med bred pensel och kopplar den i det offentliga rummet synliga reklamen till allt ifrån psykisk ohälsa över ätstörningar till barnfattigdom. Man talar även om misstolkning av yttrandefriheten och outtalat menar företrädarna för Grön Ungdom att vi som konsumenter egentligen inte vet vårt eget bästa.

De tre unga miljöpartisternas debattinlägg följs sedan upp av en rad märkliga uttalanden av miljöpartiets trafikpolitiska talesperson i Stockholm, Yvonne Blombäck, i en intervju i branschtidningen Resumé den 7 januari.

Låt oss börja med att säga att vi som företrädare för stora delar av Sveriges såväl köpare som producenter av reklam- och marknadsföring, välkomnar en diskussion om reklam och marknadsföring i det offentliga rummet. Det är ett samtal som inte bara är stimulerande, det är nödvändigt för de aktörer som är lyhörda och öppna för medborgarnas önskan om exempelvis integritet, sinnesro och privata sfärer. Som seriösa producenter och köpare av reklam och marknadsföring är vi naturligtvis inte intresserade av att varken inkräkta i eller kränka det som människor uttalat anser vara frizoner från kommersiella budskap.

Men samtalet kring det offentliga rummet måste föras på ett sakligt plan, med seriösa argument och med den gemensamma agendan att hitta lösningar som fungerar. Vi är inte beredda att delta i en diskussion där det personliga tyckandet och ovetenskapliga pseudofunderingar kring betydelsen av storlek på annonstavlor eller annonsteknik paras med politiska ambitioner för att bilda en språngbräda för den egna karriären. Samtidigt är vissa saker så tokiga att de inte får stå oemotsagda ...

Vårt lands alla företag och alla medarbetare i dessa företag lägger tillsammans grunden för vår gemensamma utveckling, välfärd och tillväxt. Att med tvivelaktiga motiv och dåligt pålästa argument begränsa dessa företags möjligheter att kommunicera med sina kunder är bara destruktivt, för såväl välfärd som utveckling.

Ett öppet välinitierat samtal kring reklam och reklamens villkor i bland annat det offentliga rummet är förstås det precis motsatta. Och det ställer vi mer än gärna upp på.

Eva-Lotta Laurin, vd för Swedma.

Jan Fager, vd för Sveriges marknadsförbund.        

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.