Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

David Mühle: ”Tv-fabriken behöver lära nytt”

Publicerad: 22 mars 2016, 08:38
Uppdaterad: 14 oktober 2016, 12:23

DEBATT. De snabba förändringarna inom rörlig bild påverkar alla i branschen – från programmakare till distributörer, teknikleverantörer och marknadsförare, skriver David Mühle.


Tv-landskapet förändras disruptivt och snabbare än vad många verkar vilja tro. Jag möter dagligen beslutsfattare och nyckelpersoner inom tv och video-branschen som, antingen inte förstår vad det är som sker och hur snabbt det går, eller som av andra anledningar sitter fast, exempelvis genom att de investerat stort i ”ny teknik” som snabbt passerat bäst före. Och som nu gör vad de kan för att få max ut av sin investering innan tåget helt har gått.

Tv via nätet ökar 72 procent

En del av förändringen består i att vi konsumerar tv och video allt mer via internet. Det öppnar upp tv:n till nya möjligheter. Ooyalas Global Video Index-rapport för sista kvartalet 2015 visar en ökning av konsumtion av tv och video via internet med 72 procent över året. Och det är inget snuttifierat tittande – alla siffror pekat på att long view ökar.

Central för utvecklingen är broadcast via internet utan att involvera traditionella tv-leverantörer, så kallad OTT (over the top). OTT omfattar bland annat VOD. Netflix är idag den tredje största broadcastern med cirka 30 procent av den totala tittarmarknaden i USA. Marknaden för tv och video via internet – OTT uppskattas omsätta upp emot 90 miljarder kronor 2018 (Vindicia/Ooyala MTM-report 2015 US Premium OTT Services Outlook, 2015-07-14).

8 av 10 vill ha ”a la carte”-prissättning

En tydlig trend som vi ser är att tv-konsumtionen blir personaliserad och baserar sig dels på egna aktiva val av olika program, filmer och plattformar, och dels på automatiserade förslag utifrån våra historiska val. 8 av 10 amerikaner vill ha ”a la carte”-prissättning som gör det möjligt för konsumenterna att välja sina egna program och kanaler (Reuters, Ipsos poll 2015).

VOD-tjänsternas funktion och format är intressanta för att staka ut riktningen, men i sin nuvarande form räcker de inte för att förstå hur det kommer se ut. Traditionella distributörer och plattformsleverantörer behöver agera nu för att vara med och att sätta kartan. Framtiden blir sannolikt betydligt mer plattformsoberoende, alternativt att ”oberoendet” görs inom ett skal eller landskap på samma sätt som Facebook funkar idag och som ”host” räcker inte VOD-aktörernas modeller, åtminstone inte idag.

Barnen föredrar att titta i mobilen

Tv- och video-konsumtionen är differentierad och kännetecknas av ett landskap av olika enheter och miljöer. Gränserna mellan olika plattformar, gränssnitt och medier suddas ut. 2015 spenderade vi mer tid i våra mobilappar än vad vi gjorde framför traditionella tv:n (Flurry Report, 2015-09-10). Enligt en undersökning vi gjorde förra året föredrar 57 procent av alla barn mellan 2-12 år titta på video i mobilen hellre än någon annan enhet (Ooyala Q2 2015 Video Index). Och i senaste rapporten ser vi att denna förflyttning nu sker i alla åldrar.

Broadcast via nätet ger många fördelar för både konsumenten och distributör. Mobila tv-appar ger en mer avancerad användarupplevelse jämfört med mobila webbläsare och kan på så sätt också bidra still att förstärka den personaliserade upplevelsen. Appar, program och mer digitaliserade gränssnitt kommer göra det möjligt för tittarna att interagera med programmet på ett annat sätt.

Programmatic upp 160 procent

OTT är tveklöst ett område där morgondagens tv utvecklas. Här kan tv och video konsumeras och distribueras plattformsoberoende för att ge den tillgänglighet vi efterfrågar. Det är här man har möjlighet att inhämta data som kan utveckla både programutbud, affärsmodeller och personalisering och genom en kvalitativ kunddialog ge större träffbild i leveransen och upplevelse.

Genom förändringarna är också affärsmodellerna på väg att bli allt mer komplexa och vävas samman av avancerade system. De håller också på att förändras radikalt. Senaste kvartalet ökade antalet programmatic-transaktioner kopplade till tv/video ökade med 160 procent! Digitalisering inom annonseringen innebär ett mycket tajtare ekosystem mellan annonser och innehåll. Det är de utvecklare på marknadssidan respektive program- och innehållsidan som förstår och kan agera på hur den kopplingen kan realiseras som tar hem affärerna.

Förändringen påverkar alla i branschen

Broadcasting-landskapet kommer aldrig att bli sig likt. Det kommer fortsätta att utvecklas åt alla möjliga håll, som ett evolutionärt träd. Det är en spännande utveckling full av möjligheter både för större träffsäkerhet och upplevelse, men också för betydligt mer avancerade affärer.

Ska man lyckas i detta nya landskap behöver även företaget bli och tänka mer plattformsoberoende och möjliggöra en samsyn kring digitaliseringens möjligheter och hur hela systemet blir allt mer integrerat. Förändringen påverkar alla som arbetar inom branschen, allt från program- och filmmakare, till distributörer, teknikleverantörer och marknadsförare. Det finns något nytt sätt att arbeta och tänka för alla. 

David Mühle,

Regional Director, Ooyala

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.