Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag29.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Daniel Collin: "Jag har en idé, Mark Zuckerberg"

Publicerad: 20 Februari 2014, 05:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:47

Daniel Collin, vd på mediebyrån MEC, ger råd till Facebook-grundaren Mark Zuckerberg.


Ämnen i artikeln:

Mark ZuckerbergFacebook

Hej Mark och alla dina högsta Facebook-chefer där borta i San Fransisco!

Jag har en idé som jag tror skulle kunna göra er ännu mer uppskattade:

Låt era landschefer få möjlighet att chefa över det land de ansvarar för! I mitt land, Sverige, har vi ett uttryck för detta: Ta seden dit man kommer. Och i den gamla medieindustrin finns en funktion för detta: Ansvarig utgivare.

Jag förmodar att ni känner till att ni just nu är möjliggörare för en ”lek” som kallas ”neknomination”. Jag förmodar att ni inte själva deltar i denna lek, men att ni vet vad den går ut på. Och jag förmodar att ni inte tycker att ungdomar som hetsas till att svepa öl och annan alkohol är något att förfasas över. Det kanske till och med är en normal typ av utmaning i San Fransisco? Det skulle i så fall förklara varför detta inte är något som ni reagerar på.

Jag är inte lika säker på att ni känner till den svenska Facebook-grupp som bildades för ett par år sedan med det enda syftet att hata en ung flicka som medverkade i en reklamfilm. Att företaget, vars reklam flickan spelade en roll i, åtskilliga gånger förgäves försökte få er hjälp att ta bort denna hatgrupp. Ni kanske inte tycker att det är oroande att 10 000-tals människor samlas i syfte att hata 1 person som vågar spela sig själv. Det kanske är normalt i San Fransisco? Det skulle i så fall förklara varför detta inte är något som ni reagerar på.

Jag har förstått att ni tycker att det är högst olämpligt att människor ser barn som ammar sin mors bröst. I alla fall om bröstet syns, då detta uppfattas som sexuellt där ni kommer ifrån. Sådant får alltså inte förekomma på Facebook. I Sverige är amning av bebisar vanligt förekommande och de som ser detta som en sexuell företeelse är en absolut minoritet.

Jag läste nyligen Tina Kulows uttalande i IDG (en svensk tidning och sajt som skriver om nyheter i den digitala världen) den 10:e februari där hon säger:

”Vi försöker hitta en nivå som fungerar för 1,2 miljarder människor från olika länder, med olika övertygelser och uppfattningar om vad som är acceptabelt eller ej. Problemet är att det som är okej för oss kan upplevas som fullständigt oacceptabelt av folk från andra delar av världen.”

Det är klart att detta är omöjligt för er. Ni kommer aldrig att hitta en nivå som fungerar i alla kulturer. Digitaliseringen har gjort världen mindre och många företag verkar över hela klotet. Många länder och människor har fått en större förståelse för olikheter – vilket är fantastiskt! Detta betyder dock inte att de vill kasta sina egna värderingar på sophögen. Och även om de respekterar andras värderingar vill de värna sina egna.

Så: Låt landscheferna få chefa över sina länder! Ta seden dit ni kommer! Och lär av den gamla medieindustrin (där allt inte är dåligt).

Daniel Collin,

vd på MEC i Sverige

Daniel Collin

gustav.peldan@affarsvarlden.se

Ämnen i artikeln:

Mark ZuckerbergFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.