Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dags för Digital utomhus att bli digital

Publicerad: 8 December 2015, 22:00
Uppdaterad: 9 December 2015, 10:38


Vi har gjort målgruppsanalysen, vi vet vilka de är och hur de rör sig vid olika tidpunkter. Vi har hittat platser och objekt, och nu vill vi köpa. Då kommer käftsmällen – Offerten!

Digital utomhus växer. Perioden med lycksökande cowboys har i stort ersatts av professionella nätverk med snygga digitala skyltar på välbesökta arenor, järnvägsstationer, köpcentrum, tunnelbana samt längs våra större vägar.

Ändå är det något som känns fel. Allt säljs som att det vore analogt.

Att vara digital verkar för våra utomhusaktörer innebära att man kan sälja samma yta till 8–10 olika annonsörer. Samt att man slipper skicka ut affischörer till varje yta.

En digital utomhusyta har så många fördelar i jämförelse med en traditionell affisch. Den kan erbjuda animeringar, realtidsinformation och mycket annat. Men är den verkligen värd 7–10 gånger mer?

Möjligheterna med digitalt borde vara obegränsade. Ändå premieras man ekonomiskt som kund om man köper 5–10 sekunder av en minut, från måndag morgon till söndag kväll. I vissa fall även med begränsningar i antal annonsversioner. Annars kostar det extra. Inte ens bio eller radio har något större påslag för att skräddarsy kampanjer. Digitalt för andra kanaler än utomhus erbjuder flexibla kampanjperioder, ökat och minskat tryck under vissa perioder och obegränsat med material. Allt detta kostar extra när det kommer till digital utomhus.

Jag tog nyligen in en offert för en kund som inte behöver reklamnärvaro hela veckan, som så många andra.

Sammanlagt hade vi ett behov av 25 procent av veckans alla dagar. Givetvis var det rusningstrafik, men i övrigt var det standardlängd och standardfördelning. Ändå landar offerten på 85–95 procent av kostnaden för 100 procent av tiden, på ett i förväg väl prissatt medium.

Det finns heller ingen påtaglig drivkraft att hitta en gemensam kontaktvaluta. I dag kan vi från tre olika aktörer få offerter som innehåller fyra olika kontaktbegrepp, det vill säga att även inom ett bolag så florerar flera kontaktbegrepp. Jag är väl medveten om att man ute i Europa håller på med en digitalfaktor, men ingen vet när den kommer och vad den kommer att innebära.

Med detta synsätt, som verkar vara ett kortsiktigt jaga-in-pengar-tänk, så tillåter jag mig att tro att de stora förflyttningarna till digital utomhus som huvudmedium kommer att utebli. Vi köpare kommer att fortsätta att se på digital utomhus som något nytt och kul i medieplanen.

Tittar man på mediemarknaden i Storbritannien (som oftast ligger några steg före oss i utvecklingen) så har digital utomhus nu en marknadsandel på drygt 40 procent, utan tendens att avta. Traditionella affischer i köpcentrum och tågstationer har nästan helt tappat sitt värde. Ska vi följa efter Storbritannien så uppmanar jag våra digitala utomhus­bolag att prata ihop sig om kontakter för att stå beredda inför den kommande digitalfaktorn. Skruva på era bokningssystem, se över prissättningen och ytorna. Så vi kan börja se digital utomhus som ett kostnadseffektivt utomhus­medium.

Avslutningsvis skulle jag vilja be Charlotte Thür på IAB att bjuda in dessa i övrigt professionella aktörer till ett eget task force. För de har byggt upp användbara nätverk och har en lysande framtid. De behöver bara en liten knuff i rätt riktning.

null

null

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.