Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dags att överge drömmen om nordisk marknadsföring

Publicerad: 27 Februari 2008, 14:57
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30

Drömmen om nordisk marknadsföring lever vidare. Den är en sanndröm för få. Multisar som P&G, Unilever och Kraft jobbar en hel del med Norden som en marknad. Mediebyråer som Carat och Mediaedge CIA och OMD är riggad för kamp om de nordiska annonsköparna, något vi skriver om på sidorna 28-29 i senaste numret av Dagens Media.


Idén om en nordisk marknad för nordiska annonsörer med nordiska byråer är rimlig. De enskilda nationella marknaderna är för små i Norden för annonsörer som vill investera i och tjäna pengar på tung marknadsföring. Men Norden är också den marknad i många stycken lämpar sig sämst för stordrift.

Nordiska konsumenter tenderar att vara sekulariserade individualister jämfört med kontinentens kollektivister. Lägg därtill ett högt reklammotstånd och medvetande bland konsumenterna, så stökar det till drömmen om den nordiska marknaden ytterligare. Varför skulle nordbor gå med på att buntas i en och samma nordiska målgrupp, när de knappt låter sig generaliseras inom nationerna?

Internationellt framgångsrika varumärken som Yes och Coca-Cola brukar fungera nordiskt. Men hjälp mig komma på vilket nordiskt varumärke vi har sett födas de senaste åren. Chokladmarknaden är ett exempel med Kraft som ännu säljer nationella märken i Norge och Sverige för att inte tala om Cloetta-Fazers minst sagt fientliga fusion. Vi minns också salig nordiska Coop och Arla dansk-svenska turer.

Mediebyråerna envisas med att organisera sig nordiskt. Begripligt, med tanke på de ofta små nationella. Inte sällan läggs huvudkontoret i Danmark, vilket framstår som obegåvat då Sverige utgör en dubbelt så stor marknad och mediebyrånätverk med säte i Stockholm som Carat och Starcom, oftast är mer framgångsrika än kollegorna med huvudkontor i Köpenhamn. Närhet till marknaden har aldrig varit fel.

Det är nog dags att sluta drömma om stordrift och nordisk marknadsföring. Kanske skulle annonsörerna se Norden som en intressant testmarknad i otillgänglig konsumentmiljö, ett marknadsföringens Arvidsjaur. Varför inte låta bökiga Norden bli en rejäl testmarknad för lite framtida sätt att se på kunder, till exempel testa intressegrupper över nationsgränserna i stället för att låtsas om att det finns något som heter nordbor.

Rolf van den Brink

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.