Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Dags att öppna mediehusens portar"

Publicerad: 20 maj 2009, 11:12
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:29


Du kan historien. Det säger pang pang i Gamla stan i Stockholm och vips sitter en reklamchef anhållen för mordförsök på en greve och dennes sambo. Det dröjer inte länge innan drevet är igång, inte minst de digitala medierna är snabbt uppe på tå. Alla vill vara först. Alla vill avslöja något nytt. Alla vill veta motivet. Vissa går för långt.

Även om jag själv för ett ögonblick lät mig fascineras av dramatiken är det framför allt efterspelet som påverkat mig. Debatten på nätforum, i papperstidningar, tv och radio är nyttig, välkommen och alldeles för sällsynt. Synd att det ska krävas ett mordförsök och en oskyldigt uthängd familjefar för att hetsa upp stämningen och trissa igång en diskussion. Lika tråkigt kommer det bli att konstatera att alla kloka ord, intressanta frågeställningar och lärda läxor med stor sannolikhet kommer att vara bortglömda nästa gång drevet startas. Därför har jag ett förslag.

Du har säkert hört talas om Håkan - han killen i baren på den där stora röd-vita båten som fraktar äventyrslystna människofolk från hamn till hamn. Det råder inget tvivel om att yrkessåpor som "Färjan" och "Diplomaterna" engagerar och skapar debatt. Ibland på en ganska låg nivå, men lika ofta på ett intellektuellt plan som lyfter frågor som annars skulle ha gått obemärkta förbi.

Det är dags att öppna mediehusens portar och hälsa tv-tittarna välkomna även till journalisternas värld. Aktuellt har redan ställt dörren på glänt med "Öppen redaktion". Jag bänkade mig nyligen framför datorn för att titta på de små korta klippen med Lennart Persson & co och kom på mig själv med att bara vilja ha mer. Det är spännande och verkligt och jag låter mig lätt fängslas av resonemangen och tankegångarna inför sändning, trots att jag lever i den världen själv, eller kanske just därför.

Men släng in ett utomstående produktionsbolag utan hämningar och dunka ut det smaskigaste i nationell tv så är tittarsuccén ett faktum. Självklart med respekt för källskydd och allt vad det heter. Risken att innehållet snedvinklas som UD påstod var fallet i "Diplomaterna" är knappast ett argument för att låta bli. På Aftonbladet gjordes en pilot för ett par år sedan, men där stannade visst karusellen.

Jag är övertygad om att en transparent redaktion som tittarna, läsarna och lyssnarna kan följa från tv-soffan på sikt gynnar god journalistik. Och inte nog med det. I tider då tidningshusen släpar sina blodiga knän i gruset för att ta sig fram kanske lite skön tv-underhållning kan bidra till ett uppsving för upplagan. Lite som Håkan faktiskt fått mig sugen på att boka en hytt under bildäck, stajla håret lite fräckt, kavla upp t-shirtärmarna och prova lyckan i baren.

Linus Kannerberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.