Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Dags att bli effektiva på riktigt!"

Publicerad: 7 November 2008, 12:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:36

<b>DEBATT.</b> 100-wattaren är avgjord för i år, men debatten om tävlingen rasar vidare. Auditbyrån Marketing Clinic efterlyser större fokus på avkastning på investerade pengar - ROI, eller som det kallas inom marknadsföring - ROMI.


Så har Sveriges mest effektiva reklamkampanjer utsetts. Grattis till alla vinnare! Tävlingen 100-Wattaren riktar fokus mot något så viktigt som förmågan att uppnå uppställda kampanjmål. Samtidigt skapar tävlingen än en gång debatt kring vad som är effektivitet och hur vinnarna i tävlingen egentligen utses.

Flitiga läsare av olika branschmedia har kunnat se inlägg i debatten från t ex Olle Nordell, Nina Åkestam, Anders Ericsson, Peter Westerståhl och de tre ordförandena i årets jury; Patrick Riese, Maria Ling och Stefan Nerpin.

För precis ett år sedan skrev vi ett debattinlägg i Dagens Media där vi propagerade för införandet av ROI som ett tungt vägande mått i 100-Wattaren. Debattartikeln känns, tyvärr, minst lika aktuell idag ett år senare. Nu är det dags att börja mäta effekten av enskilda kampanjer på ett trovärdigt och affärsmässigt sätt, och bli effektiva på riktigt. Nu finns en metod för att jämföra en TV-kampanj med en provsmakningskampanj i butik.

"Reklamtävlingen 100-Wattaren avgjordes nyligen och satte återigen ljuset på något så viktigt som effektiv reklam. Frågan är dock vad som är det bästa måttet på marknadsföringseffektivitet. Visst, kännedomseffekter, attitydförändringar och beteendeffekter är alla mått som visar att marknadsföringen på något vis påverkar mottagaren. Men hur hänger det ihop med det som all kommersiell kommunikation strävar efter, nämligen att sälja produkten på ett kostnadseffektivt sätt? Kan man verkligen dra en direkt parallell mellan tex ökad kännedom och (på sikt) ökad försäljning? Är det inte att lura sig själv en aning och att lita för mycket på sin magkänsla?

I en alltmer konkurrensutsatt värld ställs det idag allt högre krav på att hitta tydligare och faktabaserade kopplingar mellan marknadsföringsinsats och försäljning. Det sista man vill göra är ju att ägna sig åt fel aktiviteter och "elda för kråkorna".

I detta sammanhang vill vi föreslå ett större fokus på måttet på avkastning på investerade pengar - ROI, eller som det kallas inom marknadsföring - ROMI, där M:et står för Marketing. Det handlar helt enkelt om att mäta vad en krona in i marknadsföring ger i försäljning och avkastning.

Hur gör man då detta? Ja, det är inte en enkel analys, men det är fullt möjligt att baserat på historik och avancerad datamodellering isolera avkastningseffekten från marknadsmixens alla olika delar. Plötsligt har vi ett läge där en TV-kampanj kan jämföras med provsmakning i butik eller PR. Ger en satsad krona i TV högre avkastning än en krona in i PR? Stora reklamkampanjer kan jämföras med små, stora företag kan jämföras med mindre.

Vi vill hävda att effektiv marknadsföring i dess renaste och tydligaste form, nämligen konkret försäljningspåverkan är ett måste för att uppnå långsiktig konkurrenskraft. Först då kan marknadsföringen få den roll den förtjänar - som en naturlig del av ledningsgruppens diskussion, baserat på det gemensamma språk som brukar prägla ledningsgrupper, nämligen kronor och ören.

Så, inför kommande 100-Wattare föreslår vi att måttet ROMI välkomnas som ett av de tyngst vägande vid juryns bedömning av den mest effektiva reklamen.

Claes Peyron

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.