tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Carsten Carlsson: "Vittnar om ett publikförakt"

Publicerad: 21 september 2017, 07:44
Uppdaterad: 21 september 2017, 08:04

Carsten Carlsson, varumärkesstrateg H+K Strategies.

DEBATT. Varumärkesexperten Carsten Carlsson anser att Granskningsnämndens jakt på logotyper i SVT är en juridisk lek.

Ämnen i artikeln:

SVTGranskningsnämnden

Granskningsnämnden fortsätter den juridiska cirkusen gällande varumärken i public service. Situationen är i längden ohållbar och vittnar om ett publikförakt som inte är värdigt ett modernt samhälle. Granskningsnämnden bidrar knappast till att utbudet i public service utvecklas utan resultatet blir kort och gott bara ett slöseri med resurser. 

Granskningsnämnden som granskar radio och tv har nu funnit ytterligare en logotyp i SVT:s produktion och förvaltningsrätten har dömt SVT att betala 100 000 kronor för missen. För oss tittare blir den här juridiska cirkusen helt obegriplig. När Peter Forsberg har en tröja på sig i Mästarnas Mästare (de flesta har en tröja på sig när de syns i tv såvida de inte är med i Paradise Hotel) så fälls inslaget på grund av otillbörligt gynnande av ett varumärke. SVT får dessutom ett högre bötesbelopp då de ”uppvisat nonchalans inför klara regler” enligt Granskningsnämnden.   

Det blir en juridisk lek och ett förakt för publiken. Problemet som uppstår är att Granskningsnämnden agerar utifrån ett inifrån och ut perspektiv och kategoriserar program enligt deras strukturer. Här är det viktigt att komma ihåg att alla diverse sportprogram flyger under radarn och kan sändas med en uppsjö av logotyper. Mästarnas Mästare kategoriseras dock som ett allmänt underhållningsprogram (medan alla vi andra ser det som ett sportunderhållningsprogram). En t-tröja med en logotyp buren av Peter Forsberg i Mästarnas Mästare bryter därför mot regelverket samtidigt som samme man med samma tröja intervjuad av Sportnytt inte gör det. Säkert logiskt för en jurist men inte för SVT:s publik. 

Reglerna för Public Service stipuleras av Myndigheten för radio och tv och när det gäller reklam så vet nog de flesta att det råder reklamförbud för SR, SVT och UR. Dessutom gäller att ”SVT och UR får inte heller sända program där produktplacering förekommer”.  Reglerna må låta rimliga, men varumärken, design, influencers och annat som på olika sätt representerar en tjänst eller en produkt som har ett kommersiellt värde blir i längden svårt att hålla koll på. När korten dessutom blandas och tolkas beroende på om det är sport inblandat eller inte så blir det orimligt.

Granskningsnämnden har ytterligare ett dilemma. Vem som helst kan gör en anmälan mot ett sänt inslag. Detta må vara sunt i ett demokratiskt samhälle men när förutsättningarna närmast kan liknas vid en vilda-västern-miljö blir situationen därefter. Om vi leker med tanken så kan konkurrenter till ett varumärke anmäla eller ännu hellre, det exponerade varumärket kan via ombud anmäla sig själv för att få ännu mer uppmärksamhet. 

Min position är att public service behöver en ordentlig granskning av det här området. Dels själva hanteringen och synen på varumärken i public service men också resursfrågan. Det är inte rimligt att Granskningsnämnden, SVT, SR och UR underhåller arméer av jurister vars enda konsekvens är att bötesbelopp skyfflas från en statlig enhet till en annan. 

Carsten Carlsson

Varumärkesstrateg H+K Strategies

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev