Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"C-motion om förändrat presstöd är förödande"

Publicerad: 19 december 2014, 08:48
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:18

Per-Ingvar Johnssons (C) motion om att förändra presstödet, som fick grönt ljus av riksdagen tidigare i veckan, är förödande på många sätt. Det skriver Lokaltidningens chefredaktör Lotta Wahlqvist.


Förslaget snedvrider konkurrensen på gratistidningsmarknaden. Det fortsätter att bromsa den förnyelse som sker, och som måste ske på mediemarknaden. Det försöker bevara och cementera en föråldrad tidningsmarknad.

Det kan också resultera i att 300 fristående oberoende gratistidningar i Sverige måste läggas ned och runt 2 000 kollegor till oss riskerar att bli arbetslösa om konkurrensen snedvrids. Detta kan inte vara presstödets syfte.

Enbart Lokaltidningen har knappt en miljon läsare varje vecka. Hela gratistidningsbranschen har drygt fyra miljoner. Att ta bort deras möjlighet att få nyheter från samt ta kontakt med andra journalistiska verksamheter än de stora dagstidningskoncernerna är som att tränga in yttrandefriheten i ett hörn.

Delar av motionen är bra, som exempelvis förslaget att räkna in digital upplaga, men genom att sänka kravet på 70 procent abonnerad upplaga till 51 procent, blottas den egentliga meningen med motionen: att ta död på redan fungerande lokala gratistidningar som i dag spelar en mycket stor roll för landsorten och människor som bor där. Detta till förmån för statligt stödda gratistidningar. Och det om något inskränker på demokratin!

Givetvis ska alla kunna starta gratistidningar och konkurrera med övriga aktörer, men på lika villkor.

Lotta Wahlqvist, chefredaktör och ansvarig utgivare för Lokaltidningen Mediacenter Sverige AB

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev