Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Brattiga konsulter och Persson pressar in Ordförande Reinfeldt i tvättstugan

Publicerad: 4 April 2007, 08:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:30


De skulle ju vara så duktiga. Men i stället håller moderaterna på att bränna vid bearnaisen med ordförande Persson i placerad i tvättstugan. De klarar nämligen inte i sin paradanrättning, medierelationer.

När vi härom veckan gjord en enkät till alla riksdagsmän om regeringens mediepolitik svarade inte en (!) moderat. (Ett 50-tal socialdemokrater och ett 10-tal folkpartister svarade, som exempel) Ingen stor sak kan tyckas, men utfallet är symptomatiskt för moderaternas sätt att jobba medialt efter valet. Arrogant och amatörmässigt.

Det började med att allt annat än medieovana Borelius och Stegö Chiló som ministrar tvingades agera lammkött för fjolårets blodtörstigaste mediedrev. Allt organiserat av en av den nya regeringens absolut tyngsta makthavare, statsrådsberedningens chef Ulrika Schenström.

Carl Bildt tog över med sin arroganta Kreab-stil, läxar upp Expressen och informerar personalen på ud via sin blogg. Sätter Säpo på att flytta på Expressens fotograf.

Vidare vittnar de politiska journalisterna om hur den nya regeringens pressekreterare agerar grindvakt och försvårar kontakterna med de nya makthavarna.

Och de senaste veckorna har den FÖRRE statsministern Göran Persson dominerat medielandskapet med konkurrens endast från partiets nytillträdde ordförande Mona Sahlin.

Allt medan Han som Borde Synas, Ordförande Fredrik Reinfeldt, skymtar fram som en vinjetterad skolpojke i linsernas periferier.

Fredrik Reinfeldt verkar inte vara killen som trivs bäst med en skog av mikrofoner under hakan. Han är nog hellre hemma i tvättstugan.

Han kan förstås vara smart och ligga lågt under den första gropiga etappen då det fattas obekväma beslut som inte är något att bli förknippad med.

Han kan vara mån om att få regeringen att framstå är en enhet och tonar därför ner sig själv i medierna.

Ordförande Reinfeldt kan också vara paralyserad av partikollegornas bärsärkargång i medierna.

De kan, de vill, de vet inga gränser. De är brattiga pr-konsulter nästan hela bunten. Som pr-konsulter har de affärsidén att använda medier som marionettstyrda informationskanaler. Frigör dem från deras konsultroll i en politisk maktposition utan en kund att svara upp till. Ge dem en mediearrogant Kreabkonsult i form av Carl Bildt som förebild. Ja då kan det uppstå vilken blå röra som helst. Ungefär som nu.

Rolf van den Brink

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.