måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Bingo Rimér solkar ordet glamour

Publicerad: 14 september 2007, 08:08
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:30


KJ

Karin Jansson


För en inte alltför avlägsen tid sedan betydde det "stor lyx och elegans", enligt den definition som finns i Norstedts svenska ordbok. Men inte nu längre. I första avsnittet av svenska Top Model frågar sig en av de förhoppningsfulla flickebarnen om det kan vara "fashion" eller "glamour" som juryn är ute efter. Och putar med både stjärt och läppar framför spegeln.

Ordet glamour har kidnappats och solkats ned av grabbpressen. Ytterligare en synd som Bingo Rimér har på sitt samvete. De så kallade glamourmodellerna har gett ordet glamour en helt ny betydelse, för det är väl knappast "stor lyx och elegans" som illustreras av damerna som skrevar på tidningsomslagen med minimala trosor och knappt skylda handbollsbröst.

Ja kära nån. Det spelar ingen roll att man kallar detta "glamour", det blir inte mindre porrigt för det. Det känns lite 70-tal över det hela, när samhället försökte göra jobben finare genom att byta namn på befattningen. Städerska blev sanitetstekniker. Men att skura toaletter blev knappast glamourösare. Lika lite som att bilderna i Moore och Slitz blir mindre porr om modellerna får prefixet "glamour".

Ännu längre tillbaka i tiden kallades dessa halvnakna omslagsflickor för pinuppor. Det var på 50- och början 60-talet. Senare kom benämningen utvikningsbrud. Vart tog de orden vägen? Båda finns tack och lov fortfarande med i Svenska akademins ordlista. Ordet pinuppa med förklaringen "sexig flicka på bild". Är det inte dags att åter väcka liv i detta färgstarka ord? Och återföra glamouren till ordet glamour.

Karin Jansson är frilansreporter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev