Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Bin Ladin satte nya rekord"

Publicerad: 16 Maj 2011, 04:52
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:09

Nyhetsmedier borde börja tänka bortom Twitter när det gäller mikrobloggar och liverapportering framöver, skriver Dagens Medias krönikör Martin Gelin.


När nyheten om bin Ladins död exploderade i söndags natt skrevs det mer än 5 000 Twitter-inlägg i sekunden – mer än någonsin tidigare. Under Will och Kate-bröllopet samma helg var snittet 300/sekund, som en jämförelse.

Det var på Twitter nyheten först läckte ut, via USA:s f d försvarsminister Donald Rumsfelds stabschef Keith Urbahn. Fem minuter senare bekräftade en CBS-producent ryktet, också på Twitter, men först en halvtimme senare gick CNN och andra nyhetskanaler ut med nyheten.

CNN-producenten Sam Feist försvarade väntetiden med att kanalens inställning är ”hellre rätt än först”, vilket han knappast kan kritiseras för, men det poängterar samtidigt fördelen med Twitter.

Under den här kvällen fanns det ett stort värde i att, via Twitter, få tillgång till Washington-elitens ”interna” diskussion. Att kunna läsa journalister, tv-producenter, politiska analytiker och Rumsfelds stabschefs expertis kändes som att sitta i ett vardagsrum med de mest kunniga personerna i DC.

Själv hann jag skriva ett tjugotal tweets samt ett blogginlägg på  Dn.se om bin Ladins död innan de flesta svenska nyhetssajter (utöver Ekot och TT) fått ut nyheten. Inte för att jag hade några magiska journalistiska egenskaper, utan för att jag hade tillgång till två omedelbara publiceringsverktyg: Twitter och min DN-blogg.

Det hade även Sohaib Athar, mannen som nu är känd som den vanligapakistaniern som, under Twitternamnet @ReallyVirtual, råkade liveblogga USA:s attack på bin Ladins hus medan den ägde rum, eftersom han bodde i området. Athars twittrande beskrevs som en dråplig anekdot i svenska medier, men journalister bör vara mer intresserade av hur han upptäcktes. Det var en vanlig amerikansk kille, Chris Applegate, som fick syn på hans Twitterflöde, genom att använda Googles realtidssökning för att söka på ”Abbottabad” så fort han fick veta att det var där bin Ladin dödats.

Till skillnad från Twitters egen sökfunktion gör Google det möjligt att söka på specifika tidpunkter, så Applegate sökte på inlägg som publicerats innan nyheten blev känd. Han upptäckte då bland annat följande tweet från Athar, skriven drygt sju timmar innan Obamas presskonferens: ”Märkligt. Det är väldigt sällsynt att en helikopter cirkulerar i luften här i Abbottabad klockan ett på natten.”

Applegate delade mig sig av upptäckten på Twitter, där en alert reporter från The Independent, som befann sig i Abbottabad, fick syn på den och snabbt besökte det kafé som Athar driver, där han fick den första intervjun med det exklusiva ögonvittnet.

Emily Bell, tidigare digital chef på The Guardian, skrev strax efter bin Ladins död: ”Liverapportering är inte bara ’ännu en ny grej’ som journalister ska förstå sig på, utan det är den stora journalistiska utmaningen i vår tid. Missar du en story när den händer kommer du inte heller att ha förtroendet att berätta vad som hänt tre dagar senare.”

I Sverige är Twitter fortfarande otillräckligt som publiceringskanal för skrivande journalister. Som Intellectas ambitiösa undersökning visade tidigare i vintras är det relativt få svenskar som använder Twitter regelbundet (ungefär 35?000). Det är dessutom lite problematiskt att låta ett enda företag få ensamrätt på ett helt format. Vi har många kanaler att välja på när vi vill blogga, så det är orimligt att bara mikroblogga via Twitter.

Det kan därmed vara klokt för nyhetsmedier att börja tänka bortom Twitter när det gäller mikrobloggar och liverapportering framöver. Till exempel bör man hålla ett öga på visionären Dave Winer, som uppfann RSS och som nu ägnar sig åt att utveckla nya format för det han kallar ”the river of news”.

Martin Gelin

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.