Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Barnläkaren Mats Reimer: "Aftonbladets och Expressens sportredaktioner desinformerar om borrelia"

Publicerad: 16 juni 2015, 06:50
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:58

DEBATT. Nyligen var det Expressens nöjesredaktion som spred myter om ”kronisk borrelia” och nu är det tabloidernas sportredaktioner, skriver barnläkaren Mats Reimer.


Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Amyotrofisk lateralskleros är en svår sjukdom, och än finns ingen botande behandling.

Nyhetsankaret Ulla-Karin Lindquist insjuknade 49 år gammal och under sin relativt korta sjukdomstid skrev hon en bok och lät göra en dokumentärfilm för att skildra sjukdomen och vad den gör med en människa och hennes familj. Hon gav sjukdomen ALS ett ansikte i Sverige.

En del som får veta att de lider av en dödlig obotlig sjukdom drabbas också av det djupt mänskliga att gripa efter halmstrån i form av alternativa behandlingar eller alternativa diagnoser.

Några personer med ALS hamnar då i missuppfattningen att läkarna måste ha fel, att sjukvården skulle ha missat att de egentligen drabbats av ”kronisk borrelia”.

Alternativa kliniker står till tjänst med otillförlitliga prover och dyra behandlingar, men det hopp de tillfälligt skänker är fåfängt. ALS går inte att bota, men det är stor variation från patient till patient i hur snabbt det går utför.

Nyligen avled en känd dansk fotbollsspelare som lagt hundratusentals kronor på behandling av en borreliainfektion han förmodligen inte hade. Spelaren och hans familj har berättat till media att de inte accepterade den danska sjukvårdens ALS-diagnos och via alternativmedicinska Nordic Clinic sökte man sig till BCA, Borreliose Centrum Augsburg.

BCA är en tysk privatklinik vars affärsidé är att diagnostisera och behandla ”kronisk borrelia”, en sjukdom som enligt neurologer och infektionsläkare inte existerar.

Flera danska tidningar sprider nu den med all sannolikhet felaktiga uppgiften att fotbollsspelaren efter några års sjukdom avlidit på grund av borreliainfektion. Och våra lokala tabloider Expressen ( Dansk fotbollsspelare död – efter fästingbett) och Aftonbladet ( Avled efter flera års kamp mot borrelia) hakar på med var sin rewrite där desinformationen upprepas.

Av Aftonbladet kan man få intrycket att de hämtat sina upplysningar från fotbollsklubben hemsida. Men klubben har faktiskt valt att inte skriva något om dödsorsaken, sannolikt för att det är mer kontroversiellt än Aftonbladet anade.

Sanningen är att även om hundratusentals människor varje år infekteras med borrelia i Europa och Nordamerika självläker de flesta och de som får symtom kan botas med några veckors behandling med lämplig antibiotika.

Om diagnosen fördröjs kan sjukdomen ibland ge permanenta skador på nerver, hud eller leder i första hand. Dödsfall är extremt sällsynta ens vid obehandlad infektion, men enstaka fall av fatal kardit eller kronisk meningoencefalit förekommer sannolikt.

Nyligen var det Expressens nöjesredaktion som spred myter om ”kronisk borrelia” och nu är det tabloidernas sportredaktioner.

Jag tror inte att journalister inriktade på sjukvård sätts att skriva om fotboll, och det är nog bra om någon hjälper nöjesreportrar och sportjournalister med faktakollen när de skriver om medicinska diagnoser.

MATS REIMER,

barnläkare och bloggare på Dagens Medicin

PS. Reportern på Expressen tackade för den nya informationen och skulle be redaktören rätta artikeln; Aftonbladets reporter svarade aldrig på mitt mail.

LÄS MER OM BORRELIA OCH DEBATTEN OM KRONISK BORRELIA

• SVT Nyheter: Experter varnar för borreliabehandling

• Wikipedia

• 117 Vårdguiden

Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev