Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Banner-annonsering – mer än bara klick”

Publicerad: 29 november 2011, 05:54
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:48

Med inscreen-mätningar får annonsören veta hur många som exponeras för en banner. Målet är att visa värdet av en kontakt som inte ger klick, skriver 11 representanter från medier, byråer och reklamköpare.


I dagsläget har banner-annonsering på nätet kommit attfokusera på klickkostnad och vad som händer från det att en banner klickats och besökaren tagits till annonsörens webbplats. Men det har lagts betydligt mindre kraft på att förstå och utvärdera det som händer i mötet mellan konsumenter och varumärken på den webbplats som annonsören valt att annonsera på.

Det vill säga effekten som kommer av att en konsument exponeras för budskap, tar del av information i en annons och påverkas och agerar på andra sätt än att klicka. Vi anser att det finns större effekter att utvärdera från bannerannonsering änbara klicket.

Utmaningen branschen står inför är att bevisa värdet av en kontakt utan klick. Ett steg på vägen för att få göra detta är att säkerställa att annonsen faktiskt visats i webbläsarfönstret och därigenom haft en möjlighet att ses.

Sedan i april i år har Kia-index tillsammans med Sveriges Annonsörers kommitté för internetmarknadsföring, KIM, lett en task force med målsättningen att ta fram en standard för så kallade inscreen-mätningar. Inscreen-mätningar handlar om en metod för att säkerställa att en annons verkligen visats i webbläsarfönstret.

Eftersom många sidor kräver att man scrollar för att ta del av innehållet har det tidigare varit problematiskt för en annonsör att få data på hur stor del av annonserna på en sajt som faktiskt scrollats in och därigenom visats för besökaren.

Internet som distributionskanal består av en stor mängd olika medieformer med mycket olika kvaliteter och egenskaper. Genom att göra inscreen-mätningar kan vi underlätta för annonsörerna att förstå vad man köper.

De gör det lättare att bilda sig en uppfattning om när det ena eller andra mediet, annonspositionen eller annonsprodukten passar för syftet med en specifik kampanj. Inscreen-mätningar är ett ytterligare steg i arbetet med att certifiera trafiken på olika sajter och hitta en gemensam utvärderingsplattform för internet-annonsering.

Inscreen-mätningar kommer att förstärka möjligheten för annonsörer att genomföra varumärkes-annonsering på nätet.

Historiskt tenderar vi att prata väldigt mycket om vad som händer från det att en banner klickats på och besökaren tas till annonsörens webbplats – men mindre om vad som faktiskt händer på den webbplats som annonsören valt att annonsera på.

Genom inscreen-mätningar får vi ytterligare en parameter som hjälper oss att utvärdera reklamexponering, och dessutom kommer detta att skapa nya möjligheter att köpa och följa upp kampanjer.

Det är skönt att vi nu sätter en branschstandard för hur vi ska hantera inscreen. Den osäkerhet som har funnits har inte varit till mediets fördel. Utan fungerande standard för hur vi utvärderar kommunikationsinsatser på nätet har det uppstått en diskussion om displayannonsens värde utan klick.

Detta har fungerat devalverande för mediet som helhet. Nu får vi en branschstandard och i och med det en bättre relevans såväl i fråga om annonseringens värde som dess prisstruktur. Vi kommer på ett enhetligt sättkunna hjälpa annonsörerna att förstå vad vi säljer och vad de köper.

På sikt kan det också hjälpa branschen att förstå att internet är en distributionskanal med många olika mediekanaler som var och en besitter olika egenskaper. Tack vare inscreen-mätningar finns ännu fler bevis för att det är rationellt att investera stora delar av marknadsföringsbudgeten online.

Genom denna text vill vi uppmana webbplatser att hjälpa oss att driva utvecklingen och att vi tillsammans ser till att börja få tillgång till inscreen-mätningar för att få reda på mer om de annonsvisningar vi köper.

Fredrik Wallner, Microsoft Advertising

Jonas Linnér, Mediekompaniet

Fredrik Lehman, Aftonbladet

Carola Lundell, Electrolux och ordförande KIM

Sara Norberg, Svenska Spel

Johan Åhlén, SAS

Tobias Eidem, KIA-index

Magnus Damstedt, Bink

Jimmy Rodhelind, Mediacom

Anders Ericson, Sveriges Annonsörer

Staffan Slörner, Sveriges Mediebyråer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.