Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Åtta tips för att slippa den ”skamliga jakten på kvinnan”

Publicerad: 18 April 2013, 07:21
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:48

REPLIK. Rättviseförmedlingen har sammanställt sina bästa tips till de som vill ”slippa den skamliga jakten på den sista kvinnan”, i en replik till Dagens Medias krönikör Anders Rydell.


Varför säger fler kvinnor än män nej? Den frågan ställde sig Dagens Medias krönikör Anders Rydell i en krönika för en dryg vecka sedan, samtidigt som han slog fast att "jakten på den sista kvinnan är en pinsam, skamlig process".

Vi på Rättviseförmedlingen har genom åren samlat ihop en del tips för er som vill skapa bättre samtal, paneler och debatter med bred kompetens. Vill du ha en intressant panel där kompetens, inte kön, är det viktiga? Då är det dags att börja räkna och tänka nytt. Här är våra åtta bästa tips.

1. RÄKNA

Att räkna är inte ett mål – det är en metod som kan vara en nödvändig väg till målet. Gör en lägeskontroll istället för att gå på känsla när ni sätter ihop er lista över paneldeltagare eller talare. Hur många är män och hur många är kvinnor? Hur många har utomeuropeiskt ursprung? Se även till funktion, vilka är på plats i egenskap av experter och vilka har en annan roll? 80 procent av experterna i nyhetsmedia idag är män men så behöver det inte se ut. Det finns kompetenta kvinnor inom alla områden, glöm inte bort att även de kan inneha expertrollen.

Om du arbetar på ett medieföretag – räkna vilka som får uttala sig i vilken typ av artiklar och i vilken roll. 80 procent av experterna i nyhetsmedia världen över är män och 76 procent av artiklar och reportage har en man som huvudperson - de här siffrorna visar att media misslyckas med att skildra världen så som den faktiskt ser ut. Rättviseförmedlingen har utvecklat ett verktyg för att medier enkelt ska kunna granska sig själva och få fram konkreta siffror.

2. SÄTT UPP MÅL

Bestäm er. Sätt upp kvantitativa mål eller procentmål. Genomför inte sådant som inte ligger i linje med de utsatta målen. Ibland kanske man inte når hela vägen, ibland kanske man överskrider. Det viktiga är att jobba aktivt med frågan hela tiden. En mångfaldspolicy och en grupp som arbetar tillsammans gör arbetet enklare och roligare.

3. BÖRJA MED DE SVÅRASTE

För att slippa genomföra den skamfyllda jakten på den sista kvinnan till en i övrigt enkönad panel – börja i andra änden! Kontakta först de som inte tillhör de ni brukar hitta eller sådana som ni inte har bokat flera gånger förut. Kanske har panelen rent av plats för fler än en kvinna? Därefter, när deadline kryper närmare kan ni boka de givna.

4. KARTLÄGG ERT OMRÅDE

Om ni arbetar med ett återkommande evenemang, gör en kartläggning av intressanta talare på området (använd er gärna av listorna som ni hittar på rattviseformedlingen.se. En större bank med namn sparar tid när bokningen måste göras snabbt.

5. HUR SER SAMMANHANGET UT?

Om ni märker att en viss typ av tillfrågade oftare tackar nej än andra: se över ert sammanhang. Kanske är det sammanhanget som behöver förändras och inte nejtackarna? Vem/vilka är moderatorer/programledare? Vilka sitter i publiken? Hur ser form, frågeställning och bildmaterial ut? Vi tror att det är roligare att tacka ja till sammanhang som rakt igenom har ett inkluderande tilltal.

6. HUR STÄLLS FRÅGAN?

Förklara direkt när frågan ställs varför ni tycker att personen har något viktigt att säga i ämnet. Ibland är det längre till ett ja om man tillhör minoriteten i ett sammanhang och chansen att personen vill medverka kan öka om ni tydligt förklarar varför personens kompetens är intressant i det sammanhang frågan gäller.

7. BE OM TIPS PÅ NÅGON ANNAN

Om någon tillfrågad inte vill medverka, be dem tipsa om en person som inte tillhör de givna – och våga säga att ni arbetar aktivt för ökad mångfald så att andras nätverk kan hjälpa till att berika ert. Det är dessutom relevant att be att få höra varför personen tackar nej – det uppmanar den som tackar nej att motivera sitt beslut och det är samtidigt en chans för arrangörer att lära sig något. En riktigt bra arrangör ser till att vara attraktiv för deltagare av alla slag.

8. VI KAN HJÄLPA ER!

Rättviseförmedlingen hjälper gärna till att utöka era urvalslistor och hitta namn som kanske finns utanför er radar. Ni hittar massor av listor på expertkompetens här: http://rattviseformedlingen.se/tag/konferens. Om ni inte hittar vad ni söker och vill ha vår hjälp att hitta medverkande till en konferens, panel, debatt eller seminarium, maila info@rattviseformedlingen.se så diskuterar vi en efterlysning tillsammans!

Frida Mörtsell och Lina Thomsgård,

Rättviseförmedlingen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.