Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag02.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Att ljuga har inget med pr att göra”

Publicerad: 10 Juni 2013, 06:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:40

DEBATT. Pr går ut på att skapa relationer, vara ärlig och bygga förtroende. Marabous ”Black”-kampanj är därför allt annat än en pr-kupp, skriver pr-veteranen Tomas André.


Ämnen i artikeln:

MarabouForsman Bodenfors

I en artikel i Dagens Media, nummer 8, den 2 maj, kommenterar Marabous marknadschef Hilda Björkman uppmärksamheten kring att artisten Tommy Nilsson skulle ta namnet Black. Dagens  Media kallar kampanjen för ”pr-kupp”. Men upplägget har ingenting med pr att göra.

Pr går ut på att skapa relationer, att vara ärlig och därigenom bygga upp ett förtroende för produkten eller företaget. Om en reklambyrå, som i det här fallet, medvetet försöker missleda allmän­heten eller journalister, kan det möjligtvis vara en reklam­kupp, men pr är det inte.

DI Weekend hade för två veckor sedan en intervju på samma tema med Anna Qvennerstedt på Forsman & Bodenfors, som var de som stod bakom kampanjen. I artikeln kallades Black-­kampanjen för ”årets stora pr-bluff”. I intervjun säger Anna att hon tyckte det var ”harmlöst och roligt, och att ingen kom till skada”. Det tyder på ett visst mått av naivitet och visar att hon inte förstår journalisters vardag. Den här sortens ”skojiga” påhitt försvårar nyhetsförmedlingen och dessutom trängs korrekt information undan.

Samtidigt pekar kampanjen på svårigheten att hinna med källkritik i dagens allt snabbare nyhetsflöde. Det är en viktig diskussion och förtjänar en seriös debatt. Men det var knappast avsikten med Black-kampanjen. Målsättningen verkar ha varit att medvetet missleda journalister och allmänhet och därigenom få ut budskapet om att Marabou tagit fram en ny chokladkaka.

Det är svårt att skydda sig när någon medvetet utnyttjar medier för att sprida falska uppgifter. Därför borde alla seriösa reklam- och pr-byråer ha ett gemensamt ansvar för att inte medvetet missleda mottagarna.

Långsiktigt minskar den här typen av kampanjer förtroendet för professionen och förstör inte bara för avsändarna, utan för hela branschen.

Reklambyråer är duktiga på reklam och Forsman & Bodenfors räknas ofta till en av de främsta byråerna. Visst fick man mycket spalt­utrymme, men kampanjen skapade knappast förtroende för Marabou, Forsman & Bodenfors eller Tommy Nilsson.

Om en reklambyrå medvetet försöker missleda allmänheten eller journalister kan man möjligtvis kalla det ”året stora reklam-bluff”, men det är viktigt att slå fast att det inte har något med pr att göra.

Tomas André,

delägare i pr-byrån Kommunicera och styrelseledamot i Svenska PR-företagen

Ämnen i artikeln:

MarabouForsman Bodenfors

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.