Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Att branschen går miste om så mycket potential är ett misslyckande"

Publicerad: 26 september 2018, 13:20
Uppdaterad: 26 september 2018, 14:52

Gustaf Hagman och Caroline Palm, vd respektive HR-chef på spelbolaget Leovegas.

DEBATT. Gustaf Hagman, vd, och Caroline Palm, HR-chef på Leovegas, uppmanar techindustrin till krafttag mot bristen på jämställdhet.


Ämnen i artikeln:

KTH

Att techbranschen är ojämställd är lika välkänt som problematiskt. Vi, likt många andra techbolag, värdesätter kompetens över alla andra faktorer när det kommer till rekrytering. Därför är obalansen särskilt bekymmersam: Att en sådan liten andel av de 50 procent av befolkningen som utgörs av kvinnor söker sig till techbranschen minskar vårt urval av kompetenta individer.

Så hur illa är det egentligen? Enligt siffror från IT- och telekomföretagen har branschen endast 28 procent kvinnor anställda. En granskning av Di Digital har visat att mindre än en procent av Sveriges riskkapital går till kvinnor. På KTH var endast 35 procent av de sökande till civilingenjörsprogrammet kvinnor, och inom datateknik var siffrorna ännu sämre – endast 20 procent. Samtidigt räknar Arbetsförmedlingen med en brist på totalt 60 000 personer med IT-kompetens till 2020.

Så vad görs åt detta? Det finns en mängd goda initiativ, men samtidigt lyser det breda engagemanget och handlingskraften från näringslivet med sin frånvaro.

Även vi är självkritiska – vi är långt ifrån perfekta. Detta beror till stor del på det lilla antalet kvinnliga sökande till teknikorienterade jobb. KTH-lektorn Robert Lagerström menar att det krävs fler kvinnliga förebilder, vilket även vi kan skriva under på. Initiativ som KTH:s och Robyns teknikfestival TEKLA, där tjejer mellan 11 och 15 år får delta i teknikrelaterade workshops, är föredömen i sig som också lyckats få uppbackning av bland annat Ericsson och Spotify. Men, fler mindre initiativ, som inte har uppbackning av en kunglig högskola eller en av vår tids främsta artister, behöver också ekonomiskt stöd för att kunna tänka långsiktigt och få större genomslagskraft.

Vårt första bidrag för att medverka till en förändring är därför att rikta ljuset mot de många mindre initiativ som finns, och ge dem ekonomisk backning för att kunna fortsätta, utvecklas och nå fler. Därför instiftar vi stipendiet Leo Regulus Tech Award på 100 000 kr, fritt att söka för alla som arbetar för att främja och öka intresset för tech och AI bland kvinnor.

Men, ett eller ett par initiativ räcker inte, riktig förändring kräver betydligt större krafttag, både av oss och andra. Branschen får inte bli bekväma i den nuvarande situationen där vi ligger långt efter hur samhället i stort utvecklas. Därför uppmanar vi techindustrin att utifrån sin egen situation se hur man bäst kan göra skillnad och påverka, såväl i det lilla som i det stora. Att en hel bransch ska gå miste om så mycket potential, perspektiv och drivkraft är inget annat än ett misslyckande.

Gustaf Hagman, vd och Caroline Palm, HR-chef på Leovegas

Ämnen i artikeln:

KTH

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev