Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Är våra folkvalda fast i femårsplaner?"

Publicerad: 2 september 2010, 11:17
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:40

Är våra folkvalda fast i femårsplaner, är de korkade - eller är det vårt eget fel? Det undrar Anders Sjösten, vd på Mediekompaniet.


Ämnen i artikeln:

Mediekompaniet

Marknadsföring, vad är det egentligen? Om inte ett sätt att föra ut sina budskap, sina tjänster och produkter? Då finns mängder med kanaler. Från mun – till – mun, till mer organiserade former: print, digitalt, TV, stortavlor.

Och nu börjar även mobilen röra på sig. Viss mindre verksamhet går förmodligen att driva med mun – till – mun metoden, men för de företag som driver tillväxten, som säljer sig på en darwinistisk marknad, som förser

Landet Sverige med jobb, exportinkomster och skatteintäkter, är det nödvändigt att nå ut med sina budskap med större räckvidd. Detta är naturligtvis självklarheter, men uppenbarligen inte för samtliga av de 349 riksdagsmännen som enligt förra numret av DM inte ser marknads- kommunikationen som den tillväxtmotor den är.

Hur kommer då detta sig? Har så pass många av våra folkvalda ett femårsplans- tänkande kvar i sin ryggmärg, är de helt enkelt korkade eller är det så att vi i branschen inte själva har förstått vårt väldiga värde? Utan resonerat: ”nu är det lågkonjunktur, nu får vi mindre pengar att röra oss med”, snarare än ”nu öser vi på, nu ska vi aktivt arbeta för Den Nya Högkonjunkturen”

Trots att branschen i sig omsätter 2 procent av BNP, trots att företagen satsar 65 miljarder för att de och deras produkter ska kunna synas tillsammans med sina rätta värden, i den rätta omgivningen, få oss att konsumera, och bli ekrar i det samhällsekonomiska hjul vars nav är de affärsdrivande företagen. Och utan vilka vi kunde säga ajöss till välfärdsamhället.

Vi kan uppröras över de folkvaldas brist på förståelse, men vi kan också se mer nyanserat på problemet: inse att vi helt enkelt har varit för dåliga på att visa den effekt som annonseringen har. Och att man inte forskat mer i sambanden (en enda fransk studie från 2007, lär enligt Erik Westerberg på DM finnas) är bara en annan sida av samma mynt: ”syns du inte så finns du inte”

Men om de 349 till fullo förstår värdet av marknadskommunikationen eller inte är trots allt mindre viktigt än:

• att vi ser till integration av mediekanaler, snarare än separation, i mediemixen ligger outnyttjade möjligheter.

• att vi ser till den aktiverande reklamen, snarare än den passiviserande, i kundens engagemang ligger outnyttjade möjligheter.

• att vi skaffar oss en mer effektbaserad mätningsmetodik, i transparant bevisföring ligger outnyttjade möjligheter för att bedöma faktisk ROI.

Och att vi själva lever i övertygelsen att det är annonseringen som driver tillväxten, inte tillväxten som driver annonseringen, och levererar ROI därefter.

 

PS

Vad är planen? frågade Martin Schori i fredags, ”vad ska ni göra när ni väl har kommit in i styrelserummen?”

Försök till kortfattat svar: - Flytta marknadskommunikationen från taktisk till strategisk nivå, för att ”direkt” kunna diskutera frågan ur investerings, positionerings, och ett effektmässigt perspektiv.

DS

 

Anders Sjösten

Vd, Mediekompaniet

Ämnen i artikeln:

Mediekompaniet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev