Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Är sponsring verkligen för alla?"

Publicerad: 9 Juni 2010, 12:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:48

Många sponsorer är för dåliga på att ta vara på sina rättigheter, skriver Adidas pr-chef Emma Stjernlöf, och listar tre frågor alla borde ställa sig.


Ämnen i artikeln:

Adidas

Fotbolls-VM i Sydafrika drar igång på fredag och fler än jag kommer att sitta klistrade i en månad framöver. Räknat i antalet tittare är VM världens största idrottsevenemang, bara finalen i sig beräknas ha en tv-publik på över 700 miljoner. VM 2006 i Tyskland genererade enligt Fifa totalt 70 000 sända timmar i 215 kanaler världen över.

Givet detta faktum är det inte heller märkligt att många gnuggar händerna och vill ha en bit av den kommersiella kakan. Nya sponsorer hopar sig som aldrig förr och befintliga partners får otaliga frågor om samarbeten. På samma sätt som VM kan vara en oslagbar plattform för att kommunicera sitt varumärke så är dock frågan – drar alla nytta av sina sponsorskap, och är sponsring verkligen för alla?

Wikipedia och liknande källor benämner en sponsor som någon som ekonomiskt stöder en annan verksamhet utan att få någon särskild motprestation utöver reklamvärde. Detta är enligt mig en ensidig och delvis problematisk bild av sponsring, men tyvärr också den bild många sponsorer själva har.

Många företag är i dag väldigt passiva i sina sponsorskap och betalar i huvudsak för utrymme och exponering av sin logotyp eller budskap. Visst kan olika företag ha olika mål med sin sponsring, men gemensamt för alla måste ju ändå vara att man, precis som med andra marknadsinvesteringar, vill få maximal utväxling. Exponering och produktplacering är en viktig del, men för att kunna aktivera sitt sponsorskap och se konkreta resultat måste man dock ta steget från passiv till aktiv sponsring, från sponsorskap till partnerskap.

Att inte få någon motprestation förutom reklamvärdet i sig säger därmed helt emot detta. Ett partnerskap handlar om att se till båda parters målsättningar och gemensamt mötas i det man vill uppnå med samarbetet. Adidas ser det som sin huvuduppgift att hjälpa våra samarbetspartners att nå sina mål – såväl affärsmässiga som sportmässiga – precis som vi förväntar oss att de hjälper oss att uppnå våra.

Bara genom att involvera och engagera sin samarbetspartner tror vi att man kan nå de gemensamma målgrupperna på ett tydligt och inspirerande sätt. Det handlar också om att gå ifrån ett state of mind om hur man kan utnyttja varandra för sin egen vinning och istället fokusera på hur man tillsammans kan utveckla varandras varumärken över tid. Att se tydliga effekter av sina insatser blir därför svårt om det inte finns en långsiktig plan som sträcker sig längre än, som i fotbolls-VM:s fall, en månad.

Krasst så bör man ställa sig tre frågor innan man initierar ett sponsorskap. För det första, vem/vad sponsrar vi? Det kan låta banalt, men precis som många bör se över formen så bör en del kanske välja att inte sponsra alls. Många vill ta ägarskap över ett evenemang som fotbolls-VM, vilket också gör att det är lätt att drunkna i havet av budskap och påkostade kampanjer. Innan man går in ett samarbetsavtal ska man därför ställa sig den enkla frågan om det finns en koppling till ens eget varumärke.

Även om alla såklart inte har samma givna grund att stå på, som exempelvis i Adidas fall som ledande fotbollsvarumärke och VM:s produktleverantör, så kan man reflektera över exempelvis gemensamma målgrupper och värderingar. För det andra – varför sponsrar vi? Även om de flesta är på det klara med syftet så bryter färre ned målsättningarna och funderar över de konkret affärsmässiga uppsidorna med samarbetet, huruvida det finns en tydlig ROI och hur resultatet kan mätas.

Och sist men inte minst – hur sponsrar vi? Det finns ett enormt kreativt utrymme inom sponsorvärlden som många tyvärr förbiser. Alla är naturligtvis inte ute efter samma sak, men alla kan maximera insatserna utifrån de gemensamma målsättningarna och de förutsättningar som faktiskt finns. Först då kan man börja tala om sponsring 2.0.

Ämnen i artikeln:

Adidas

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.