Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Älskade artikelkommentatorer

Publicerad: 15 februari 2008, 14:56
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:56

<b>KRÖNIKA</b> Jag älskar våra artikelkommentatorer. Och jag hatar er. Fick i veckan ett samtal från en vd som var så besviken på en taskig kommentar om en kollega. Sent i går kväll pratade jag med en annan chef. Inloggningsuppgifter till hans arbetsplats mejlserver låg i en kommentar. Nästan varje dag får jag dessa samtal som alla slutar med samma fråga: När tar ni bort kommentarsfunktionen?


Det funderar jag mycket på. För ett år sedan fick in 60 kommentarer under en intensiv vecka. Idag går inte en vardag utan att vi får in över 200. Det är då jag längtar efter att webb 2.0 ska ta slut och webb 3.0 ta över. Jag lider av att se vår ganska stringenta sajt smutsas ner av ett avlopp av trash och bråte, frustrationer och ursinniga vendettor. Vi städar som fan, men ändå slinker skiten igenom.

Men jag älskar också våra ekvilibrister och trashankar som spenderar ändlös tid av anonymt smattrande. Jag kanske är konstig, men jag fascineras enormt av att våra så i övrigt välstädade läsare uppenbarligen också kan ha nattsvarta ångestytor. Kommentarer som vibrerar av mörk sömnlöshet och frustrerande svettfloder och den enorma lusten av att uttrycka sig. Det är kött, det är blod, det är liv. Här finns urkraften bortom den akademiska polityren. Här lever och andas det kreatur som utgör vår bransch.

Artikelkommentarerna är en ny kulturyttring. Som sådan möts den av spott och spe av den etablerade finkulturen. Men det tog tid för grottmålningarna att bli da Vinci. Det tog tid för internet att bli annat än California Bums att ladda ner. Det kommer att ta tid innan artikelkommentarerna blir en etablerad konstform med sina egna spelregler. Våra kommentarer blir trots allt mer smartare och intelligentare. Jag ser en ny liten subvärld växa fram med en helt annan rollbesättning än den etablerade.

Några av våra kommentatorer börjar rentav bli kändisar. Fejden mellan Andarve och Scrooge är en klassiker. Andra är doldisar, men vi känner dem ändå. Killen som loggar in på internetcafé för att bedriva sina evinnerliga vedergällningskampanj mot alla kopplade till Stureplan. Kvinnan som skriver snuskigast i landet så fort ämnet sex debatteras. Vad driver henne? Jag vågar knappt tänka på det.

Jag är tacksam för att ha fått några av mina starkaste och bästa läsarupplevelser från er artikelkommentatorer. Jag älskar er för att ni hjälper oss så enormt i vårt arbete, de rättar oss, tipsar oss, berömmer oss, får oss att utvecklas.

De har oftast allt. Här några exempel från senaste veckan:

Ironi Jag tycker att intelligent reklam är väldigt kränkande för dumma människor, och skulle gärna se upprättandet av någon sorts nämnd som reglerade detta.

Fräcka formuleringar Att utsättas för TV4:s flåshurtiga, solariebruna och galet flinande studiovärdar är en mental prövning.

Funderingar Hade TV4 kört Josefssons köttfärsgrej mot ICA? Deras störste annonsör?? Aldrig i helv-te!! Leve SVT

Att slippa reklam blir till slut en klassfråga, den som har råd kan filtrera bort det.

Glada tillrop Go Gunnar!

Bitsk humor Jag tror Expressen och Aftonbladet skulle tjäna storkovan om de kom ut i form av en toarulle.

Kritik mot redaktionen Med tanke på Dagensmedias samarbete med JcDecaux kan du nog få vänta på det där samtalet...

Varför skriva om en sådan här enmansbyrå?

Men som vanligt använder DM konstiga rubriker.

Har ni nyhetstorka?

Analys Det som händer nu är att det viktigaste valet i uppbyggandet av en kampanj inte längre är vad som skall kommuniceras utan att man gör det gentemot rätt människor. En strategisk roll tar man inte, den förtjänar man. Den som är bäst på konsumentkunskap är den som kommer att ha lättas att förtjäna den rollen.

Kalles går samma öde till mötes som Festis och Läkerol, förstör ett inarbetat kvalitetsmärke med massa omdömmeslösa smak-expriment och det numera obligatoriska premium-produkten. Har alla gått samma brevkurs? Kommer Oboy med ChaiLatté eller Whiskeysmak då spyr jag....

Kommentarer om kommentarerna 66 inlägg. Stort. Lenes mamma kan vara stolt. Hennes dotter är nu nästan lika stor hos grannen i väster som DM-läsarnas egen husgud, Alex Schulman!

Självreglering Äntligen en intelligent kommentar.

Kan inte Tomas Axelsson och övriga anställda på Strix sluta kommentera det här nu tack.

Ja, jag lider jag med er alla som får oförtjänt på skallen. Vi ska snart anställa en person som kommer att jobba på heltid med bland annat detta. Så, snälla lite tålamod till. Och för er som får mycket stryk ... glöm inte vem som får mest:

ROLF VAN DEN BRINK: Vi har uppgiftslämnare som påstår att du blottar dig på offentliga platser, bedrar din fru och ljuger för din frisör. Vi vill ha din kommentar kring dina så kallade affärer så vi kan publicera artikeln med påtänkt rubrik: "ROLF VAN DEN BRINK UTPEKAS SOM BLOTTARE & LÖGNHALS".

Rolf van den Brink

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.