Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Almedalen still doesn’t get IT"

Publicerad: 29 juni 2015, 08:54
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:56

Vi borde lyfta teknikfrågorna högre i Almedalen, skriver TDC:s presschef Niclas Karnhill.


Ämnen i artikeln:

Almedalen

Jag blir så trött. När it står för 42 procent av produktivitetstillväxten. När enbart statens it-inköp kostar skattebetarna  24,5 miljarder kronor varje år, och it-strul ytterligare 11 miljarder. När nästan  200 000 arbetar inom it-sektorn och förmodligen dubbelt så många med it-relaterade arbeten. När programmerare och systemare blivit en av Sveriges  tio största yrkesgrupper (fler än landets förskollärare). När våra småbarn spelar på datorplattan innan de har börjat gå. När it innebär allt detta blir svaret från Almedalen – en gäspning.

Oavsett hur mycket it det pratas om i sociala medier, så är sociala medier bara sociala medier. För när jag, återigen, roar mig genom att söka på ”it” i Almedalsprogrammet får jag 31 träffar. Det kan låta mycket, men liknande tidigare år är det enbart en futtig procent av de totalt över 3 000 evenemangen. Almedalen still doesn’t get it.  

Vad är det då Almedalen pratar om? Som vanligt är det klassiska områden såsom vård och omsorg, skola, demokrati och miljö. Med all rätt, givetvis. Allt känns självklart, men utforskar man dessa områden djupare händer något intressant. It-faktorn. Vad bidrar tekniken med inom dessa ämnen? Hur kan it förändra och förbättra offentliga sektorn? Mycket, visar det sig. Väldigt mycket.

Vård och omsorg är ett självklart ämne i Almedalen varje år. Lika självklart är att it är en förutsättning för att nå den höga kvalitet och nåbarhet som vi som vårdtagare kräver. Och används tekniken rätt kan stora utgifter dramatiskt minskas. Ett exempel är e-hemtjänst, vilken kan spara skattebetalarna 53 miljarder kronor fram till år 2020. Pengar som istället skulle kunna korta våra sjukvårdsköer dramatiskt.

Skolan kommer som vanligt att diskuteras livligt, och även inom detta område spelar it en nyckelroll. PISA-rapporten säger bland annat att det finns ett positivt samband mellan användandet av it och betygsnivåer i matematik. It visar sig dessutom ha en stor positiv effekt när det gäller elevers motivation och samarbeten. Kort sagt visar rapporten att det finns ett starkt positivt samband mellan it och elevers skolresultat. Och vice versa - den minoritet som har begränsad tillgång till datorer presterar generellt sämre i skolan. Så vill vi försvåra för våra barn och ungdomar i skolan: Ge dem inte datorer.

Demokratifrågan är något av en hemmaplan för it. Finns det några verktyg som raserar såväl murar som hierarkier och får våra röster att höras mer än tekniklösningar? Snabbaste vägen till politikern och generaldirektören är sociala medier och mejl. It står för informationsmotorvägarna till makten och inflytandet. Utvecklar vi dessa, och konsten att handskas med dem, då utvecklar vi demokratin.

Miljöfrågorna har alltid varit populära i Almedalen, och även här visar it framfötterna. Den sanna miljövännen är nämligen i Almedalen utan att vara där. Genom it-lösningar som videokonferenser, livestreaming och sociala medier är nämligen Almedalen bara en surfplatta bort. Och genom att dessa digitala möten minskar de fysiska resorna kan koldioxidutsläppen minskas dramatiskt. Landstinget i Västernorrland är bara ett av många exempel på detta. På bara några år har de minskat koldioxidutsläppen med 30 procent genom att ersätta fysiska resor med digitala. Detta kostar naturligtvis pengar, men enbart inledningsvis. En undersökning som TDC gjort visar en ROI på 543 procent. En investering i videokonferenser första dagen på året betalade sig redan i början av mars.

Detta är några exempel på vilken kraft it är och varför vi borde lyfta teknikfrågorna högre i Almedalen. Och blir det komplext (som det så ofta blir när teknik är inblandat) och frågetecknen hopar sig så finns det faktiskt en person med svar. It-chefen gets it. Så låt oss försöka något nytt nästa år. Vi bjuder in en it-chef till vår paneldebatt. Vi diskuterar vad it kan göra för vården, för miljön, för skolan och för demokratin. Vi är skyldiga skattebetalarna det. Nio miljoner skäl borde räcka för att jag ska slippa skriva samma rubrik nästa år igen. Niclas Karnhill, presschef, TDC.

LÄS ÄVEN:

Ämnen i artikeln:

Almedalen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev