Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Algoritmerna har ännu inte löst frågan om annonsmiljö"

Publicerad: 7 december 2017, 12:59
Uppdaterad: 7 december 2017, 13:01

Robert Svensson, vd Lennox PR och projektledare Reklamkraft.

De utgivarlösa medieföretagen har en bit kvar att gå innan de når upp till vad man som annonsör bör kunna förvänta sig. Det är dags att annonsörer slutar spela rysk roulett med sina budgetar, skriver Reklamkrafts Robert Svensson.


Ämnen i artikeln:

Youtube

Jag läste Kenny Spångbergs debattartikel från den 29 november med stor behållning.

I mitt arbete för Reklamkraft har brand safety och annonsmiljö varit en central fråga under en ganska lång tid. Det är i mångt och mycket en pedagogisk uppgift. Att allt fler pratar om och ställer krav kring annonsmiljön bidrar både till ökad transparens, bättre köp och bättre effekt. Vilket alla tjänar på.  Det är viktigt. För en del av Sveriges annonsörer spelar just nu roulett med sina marknadsinvesteringar.

I jakten på sänkta kontaktkostnader försöker många ta genvägar till publiken. Men som så ofta är osannolika erbjudanden också för bra för att vara sanna. Förutom de direkta riskerna med rena bedrägerier så finns det de indirekta riskerna av att låta utgivarlösa medier vara bärare av din marknadskommunikation. Ditt varumärke kan helt enkelt komma att hamna i ett sammanhang där du absolut inte vill se det, än mindre betala för det.

I ett aktuellt exempel avslöjade brittiska The Times att en lång rad stora annonsörers kampanjer visades i anslutning till sexualiserade filmer med barn och som uppenbart riktade sig till pedofiler.

Avslöjandet fick till effekt att en lång rad stora annonsörer, med Mondelez, Lidl och Mars i spetsen, offentligt gick ut och deklarerade att de avslutar all annonsering på Youtube.

Detta hände alltså häromveckan. Mot den bakgrunden är det intressant att Youtube redan i mars lovade att göra en översyn för att förhindra att reklam hamnade i anslutning till innehåll som uppenbart sexualiserade barn. Även den gången kom responsen först efter att The Times publicerat en granskning.

Den gången deklarerade 250 företag att de helt eller i huvudsak skulle lämna Youtube som reklamkanal.

Uppenbarligen var detta inte nog för att få till stånd en förändring.

Även den här gången säger Youtube att de ska se till att inga reklamfilmer kommer i anslutning till det aktuella.

Det här är ett aktuellt och upprörande exempel från en medieköpsmarknad som just nu är i en salig röra. Det verkar helt enkelt inte som om de utgivarlösa medierna förmår att leva upp till vad traditionella mediehus ser som en självklar hänsyn till både sin publik och till sina annonsörer. Algoritmerna verkar inte riktigt vara där än. (Vilket också bekräftas av att Youtube nu lovat att låta 10 000 människor rensa upp vad algoritmerna misslyckats med.)

Kenny Spångbergs checklista är en viktig del i upplysningsarbetet. Jag hoppas att många läser den.

För att komma till rätta med det här problemet måste vi prata om det. Då kan vi komma till rätta med avarterna, ansvarslösa reklamköp och utgivarlösa annonsmedier.

Kräv garantier. Och kräv redovisning. Du har rätt att se i vilken miljö ditt varumärke exponeras i. Och köper du video, säkerställ att dina köp mäts av det oberoende MMS, som är garant både för transparens och mätbarhet och valuta på den svenska tv- och videomarknaden.

Och vill du vara helt säker på att slippa obehagliga överraskningar. Vänd dig till ett medieföretag med mänskliga utgivare av kött och blod. Som har kontroll över sina annonsmiljöer.

Robert Svensson

Vd Lennox PR och projektledare Reklamkraft

Ämnen i artikeln:

Youtube

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev