Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

5 tips från videoexperten: Lyckas med videoreklam i flera kanaler

Publicerad: 15 april 2015, 04:53
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:06

Jonas Söderqvist, nordiskt ansvarig för det digitala videoreklambolaget Yume berättar vad du ska fokusera på för att lyckas med videoreklam i flera kanaler.


Berättande, interaktiv videoreklam är ett engagerande sätt att kommunicera framförallt med konsumenter på små skärmar utanför hemmet.

Förmågan att komma ihåg ett budskap är här 41 procent högre än via en stationär, stor skärm.

Eftersom konsumenter använder olika slags enheter beroende på var de befinner sig är det viktigt att videokampanjer är anpassade men samtidigt ger en sammanhållen bild av varumärket oavsett kanal.

Så hur gör man i praktiken?

1. Innehållet måste hänga ihop

Konsumenter tittar på video dygnet runt, på alla möjliga platser och på olika terminaler och de förväntar sig att innehållet hänger ihop mellan plattformarna. Det är därför viktigt att skapa innehåll som ser likadant ut på alla terminaler och skärmar, oavsett storlek, och att övergången mellan skärmarna är omärklig.

2. Anpassa innehållet till sammanhanget

Forskning visar att konsumenter är mer mottagliga för varumärkesbudskap utanför hemmet. Det är därför helt avgörande att marknadsförare vet exakt var och när annonser visas och på vilken enhet.

Överraskande nog är konsumenter mer uppmärksamma på videoannonser de ser på en smartphone och på en offentlig plats. De kommer också ihåg annonserna i högre grad om de sett dem på en liten skärm. Genom att bättre förstå hur sammanhanget påverkar tittaren kan marknadsförare bli bättre på att målgruppsanpassa reklamen.

3. Satsa på relevant innovation

Mobila enheter möjliggör en hög grad av interaktivitet. För att kunna dra fördel av den måste marknadsförare skapa kampanjer som tar hänsyn till de olika plattformarna. Det fungerar inte att bara återanvända tv-annonser som inte är anpassade till de mobila skärmarna.

Kreativa videokampanjer utnyttjar fullt ut de olika interaktiva funktionerna och drar därför fördelar av varje enskild mobil enhet. Pekskärmar ger till exempel marknadsförare ett idealiskt sätt att skapa dynamisk kreativitet som engagerar konsumenter.

4. Använd avancerad attributionsoptimering

För att förstå hur effektiv en multikanalskampanj är, bör man använda så kallad avancerad attributionsoptimering i realtid, dvs man bör analysera de olika faktorer som samverkar och styr hur en användare reagerar på en annons.

Den sofistikerade programvaran är inbyggd i de enskilda enheterna och mäter och samlar hela tiden in användardata. Datan ger detaljerad information om målgruppen och kan användas för att optimera innehållet för framtida kampanjer.

5. Kunskap är makt

Data från tidigare kampanjer kan användas i planeringen för framtida multikanalsbaserade videokampanjer så att de levereras och implementeras bättre.

Insikter från realtidsoptimering kan också användas för att skapa välriktade kampanjer som når målgrupper beroende på var de befinner sig och på de enheter de för tillfället använder. Lärdomar från tidigare kampanjer bör användas så att marknadsförare enklare kan återskapa lyckade kampanjer och lära sig av tidigare misstag.

Jonas Söderqvist, nordiskt ansvarig för Yume.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.