Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Experter/tyckare

Borde Trump sluta twittra?

Publicerad: 21 Juli 2017, 10:32
Uppdaterad: 21 Juli 2017, 12:15

Pr-konsulten Linnea Sandström Lange på Westander ger sociala medier-råd till den amerikanske presidenten.


Ämnen i artikeln:

Donald TrumpTwitter

En mätning som flera stora amerikanska medier gjort visar att det amerikanska folket verkar ha fått nog av president Donald Trumps ordsalvor på Twitter. Hela två tredjedelar av de tillfrågade i undersökningen svarar att de ogillar hur presidenten använder plattformen.

Ungefär lika många tycker att hans inlägg är direkt opassande och kränkande. Drygt hälften går så långt som att kalla dem farliga, samtidigt som 41 procent tycker de är intressanta, 36 procent effektiva, och 21 procent uppfriskande, skriver Omni.

Linnea Sandström Lange är pr-konsult vid enheten för politik och opinion på Westander. Hon menar att Trump har en väldigt stor räckvidd bland sina basväljare på sociala medier, men att hans burdusa framtoning också har sina baksidor.

– Han är väldigt duktig på att nå de väljarna som vill se det han twittrar om och håller sig till det han utlovat att han ska vara. Däremot kan hans aggresiva stil leda till stora problem när det kommer till relationsbyggandet med resten av världen, med andra politiker och väljare, säger Linnea Sandström Lange.

Hon konstaterar att president Trump ofta använder sitt twittrande för att att bemöta eller ändra uttalanden som blivit omskrivna av medier.  

– Han använder Twitter för att sätta press på politiker och för att basunera ut vad han vill ska hända; för att sätta agendan, samt för att underminera medier och andra politiker.

Linnea Sandström Lange är pr-konsult med inriktning politik och opinion på Westander.

Om du var Trumps konsult, vad skulle du ge honom för råd då?

– Trump har skulle jag vilja säga ett väldigt närsynt förhållande till Twitter, och tänker främst på hur hans twittrande kan påverka och styra mediernas agerande. Det han skulle kunna göra är att engagera och entusiasmera mer. Istället splittrar han med sin hårda retorik, vilket på lång sikt kan få negativa konsekvenser för olika samarbeten.

– Ja, jag tror han gör sig själv mer skada än nytta, bland annat genom att dra uppmärksamhet från kongressen och det republikanska partiet. Det är självklart att medier kommer att rapportera när han skriver något aggressivt.

Bör han lägga ned sitt twittrande helt och hållet?

– Egentligen tror jag inte att politiker ska dra sig undan från att använda sociala medier. Personer med makt bör delta i debatten på Twitter, men bör tänka noggrant på hur de gör det. I Trumps fall tror jag däremot att det är mer splittrande än engagerande.

Vad ger du svenska politiker för betyg på Twitter?

– Svenska politiker skulle jag säga är ganska bra på att ta debatten på Twitter, även om vissa är mer aktiva än andra. Mycket av den politiska debatten pågår ju på Twitter i Sverige, vilket är väldigt spännande eftersom vi är ett mindre land där det finns stora möjligheter att få kontakt och engagera sina folkvalda än i ett större land som USA.

Trump har fått kritik för att han blockerat användare från att följa honom. Vad tänker du om det?

– En offentlig person på en offentlig position som USA:s president ska inte blockera folk från att se vad han skriver om. Jag tycker man kan betrakta det Trump skriver på Twitter som officiella uttalanden. Att då blockera folk från att ta del av det han vill säga är problematiskt.

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Donald TrumpTwitter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.