Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Experter/tyckare

Adam Jonsson: "Så lyckas du med video på Facebook"

Publicerad: 10 maj 2016, 08:37
Uppdaterad: 10 maj 2016, 13:24

TIPS OCH INSPIRATION. Video är den digitala marknadsföringens nya guld, menar Adam Jonsson, Head of Social på Dentsu Aegis Network.


Ämnen i artikeln:

Dentsu Aegis

Det snackas, det tittas, det filmas och det köps. Video är den digitala marknadsföringens nya guld. Med hjälp av smarta telefoner och applikationer har video fullständigt exploderat. Möjligheterna till att skapa och se video finns i din ficka, i din smarta telefon. Det jag ska tipsa och tricksa er igenom är video genom den lilla blå appen innehållandes ett litet f: facebook.

Möjligheten att filma och marknadsföra video på facebook har funnits sedan början av 2014. Marknadsföringsmässigt har utvecklingen gått från ”click to start video” till ”autoplay” (3 sekunder sedan startas videon), expandering av nätverket till Instagram och nu har möjligheterna ytterligare adderats med funktionen ”facebook live video”.

Trenden är tydlig, video är här för att stanna och utvecklingen kommer att gå snabbare, snabbare och snabbare.

 

Några bra tumregler

Vad ska man då tänka på som varumärke, skapare och marknadsförare? Här följer några snabba tips:

• Fånga uppmärksamheten tidigt i videon – den snabbt scrollande tummen måste bromsas.

• Ha en tydlig avsändare från start – exempelvis i form av att visa upp loggan under de första 3 sekunderna.

• Kortare klippningar – fångar ögats uppmärksamhet i nyhetsflödet.

• Addera undertexter – då ljudet är av från start för användaren visar undertexterna ändå vad som sägs.

Mer av the good stuff kommer vi till alldeles strax men först information och data från en undersökning som facebook insights genomfört kring hur användare uppfattar, uppskattar och använder video på Facebook.

 

Undersökning från Facebook insights

Den långa versionen finns via länk nedan, kortfattat gick undersökningen till som följande:

• 850 stycken engelskspråkiga videos på facebook valdes ut mellan Q4 2014 och Q2015 från både USA och Europa.

• Personerna som svarade på frågorna för studien var antingen arbetslösa eller hade tidigare bakgrund inom marknadsföring och reklam.

• Personerna tittade och Facebook utvärderade sedan deras upplevelse av varje videoannons.

• Varje video utvärderades två gånger baserat på 19 frågor inom fyra kreativa dimensioner: first impression, branding, messaging and video features. 

• För att skapa en news feed-upplevelse utvärderades videorna genom att tittarna fick se de första 10 sekunderna med ljudet avstängt.

• För att sedan göra en mer djuplodande analys av videoannonserna fick de medverkande sedan se 30 sekunder med ljudet på.

Enligt undersökningen från Facebook IQ är nedan insikter något du verkligen bör ta till dig som varumärke, marknadsförare och skapare av video:

 

Ett exempel från Svenskt Smör

Nu till ett exempel från Svenskt Smör och deras video: ”Mot nya erövringar med kockserien från Arla”.

https://www.youtube.com/watch?v=mM1lcp80IzY 

Videon marknadsfördes och visades på flera olika plattformar. Det är en väldigt snygg och välproducerad video med snabba sekvenser som garanterat väcker användarnas uppmärksamhet efter några sekunder.

Svenskt Smörs video är ett bra exempel om vi jämför med flertalet andra videos som marknadsförs på facebook, men nu ska vi gå in på några möjliga förbättringsåtgärder.  

För att få videon fulländad för nyhetsflödet och facebook, vad mer skulle svenskt smör kunna utveckla för kommande videoannonser?

• Produkten eller varumärket bör synas tidigare i videon, optimalt är under de första 1-3 sekunderna. Att det går 4-5 sekunder innan produkten syns är för lång tid. Kom ihåg, vi måste få stopp på tummens scrollande.

• Tänk på att ljudet är av från start, använd därför undertexter till videoklipp.

• Undertexter kan också hjälpa till att berätta en historia och förklara en produkt.

• Undertexter kan locka användaren till att aktivera ljudet. Detta kan användas på ett kreativt, humoristiskt eller informativt sätt.

• Prova en film med undertexter och en utan, jämför därefter resultaten.

• Varför inte prova och se hur er video tas emot på sociala plattformar för att sedan köra utvalda klipp och filmer som TVC?

Det finns alltså en hel del att tänka på innan ni marknadsför er video på facebook - ljud eller utan ljud, färg i filmen, klippning, när och var varumärket ska synas och videons längd. Viktigt att tänka på är också vad målgruppen och användarna vill se och/eller bli överraskade av?

Ta detta några tankevändor internt, med kunder, byråer och kollegor så har ni kommit en bra bit närmare framgång inom online video och i synnerhet för video på facebook.

Vill till sist passa på att tipsa om facebook IQ där ni kan välja och vraka bland utvalda Facebookvideos utefter både bransch och tidsperiod. 

 

Lycka till med skapandet!

Adam Jonsson, Head of Social på Dentsu Aegis Network

Ämnen i artikeln:

Dentsu Aegis

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.