torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Nicklas Hermansson: Därför kommer alla företag att vara mediehus i framtiden

Publicerad: 8 april 2022, 05:57

Innehåll får oss inte bara att bli berörda – det får oss även att byta åsikt. Därför är min tes att alla företag kommer att vara mediehus i framtiden. Det senaste exemplet är Linkedin som har insett att även de tjänar på att anställa journalister, skriver Nicklas Hermansson i sin fredagsspaning.

Ämnen i artikeln:

Linkedin

Nicklas Hermansson

nicklas@nomofomo.se


I Linkedins fall handlar det om grafiska designer, videoproducenter och redaktörer till deras olika vertikaler, som teknik, finans, detaljhandel och karriär. 

Enligt den brittiska branschtidningen PressGazette ska det sociala nätverket anställa 80 journalister i Europa, Mellanöstern, Latinamerika och Asien, vilket skulle betyda att de snart har 200 redaktörer runtom i världen. Städer som nämns är Amsterdam, Dubai, New York och Sydney. 

Att Linkedin har journalister är ingen nyhet. Linkedin News lanserades redan 2011 och sedan dess letts av den före detta Fortune-redaktören Daniel Roth. Men att gå från 120 till 200 redaktörer är ett tydligt kvitto på att Linkedin ser ett stort värde i journalister som paketerar och kurerar innehåll till de 810 miljoner användarna.

Så här svarade en Linkedin-talesperson när PressGazette frågade varför de ska anställa fler journalister: ”The global editorial team plays a central part in engaging our professional community: creating original content, curating content from members, creators, and publishers on the platform for our members, and cultivating – encouraging others to start professional conversations on the platform, especially around news.”

Hur påverkar då den här satsningen LinkedIns verksamhet i Norden? Jag fick tag på Sandrine Chauvin som har titeln Senior Director and Executive Editor, International (EMEA, LATAM, APAC). Enklare sagt: Det är hon som leder rekryteringsarbetet.

Chauvin förklarar:

– Norden täcks av en paneuropeisk redaktion som vi också utökar för att täcka specifika ämnen som är relevanta för våra medlemmar. Linkedin News-teamet är en global nyhetsredaktion med professionella journalister. I nästan ett decennium har vi förmedlat information, idéer och inspiration till medlemmarna på Linkedin. I takt med att teamet av journalister har vuxit har också värdet som våra medlemmar får ut av vår plattform och nyheterna ökat.

När jag frågar om de har några planer på att anställa journalister även i Norden hänvisar hon till den här jobbannonsen där du hittar de utlysta tjänsterna.

 

Veckans…

…fiasko: Lanseringen av Donald Trumps nya sociala plattform ”Truth Social” går inte enligt plan. Appen släpptes i februari, men det är fortfarande många som står i kö och inte får komma in. Nu har två av bolagets toppchefer sagt upp sig, rapporterar Reuters. Trist att tappa både teknik- och produktchefen mitt under en pågående lansering…

 

…NFT-satsning: Time Magazine och CNN har tjänat miljoner på att sälja sina omslag och tv-sändningar som non-fungible tokens. Nu ska det amerikanska poddbolaget Iheartmedia satsa fler miljoner kronor på att bygga ett NFT-nätverk för poddar, rapporterar Axios pålitliga medieanalytiker Sara Fischer.

…statistik: Netflix säger att hälften av deras globala användare tittar på anime. Därför kommer de att släppa 40 nya anime-titlar under 2022, skriver Hollywood Reporter

 

…icke-nyhet: En ny rapport visar att Fox-tittare byter åsikter om exempelvis covid-19 och Donald Trump om de byter ut Fox mot CNN i en månad.  

…misinformation: Mängden misinformation om Rysslands invasion av Ukraina ökar och kommer numera inte bara från ryska statliga medier, rapporterar Axios. Nya siffror från Newsguard visar exempelvis att antalet specifika myter, som den om ”The ghost of Kiev”, har dubblerats och nu finns det mängder av anonyma sajter som sprider falska uppgifter på såväl franska, tyska, spanska och italienska. 

…citat: Rupert Murdoch is the”most dangerous man in the world.” Det ska Joe Biden ha sagt till en medarbetare, skriver Jonathan Martin och Alex Burns i boken ”This will not pass” som släpps den tredje maj. CNN har hela storyn. 

…bildextra: Fotografen Charles Daniels hängde med ikoner som Rolling Stones och Jimi Hendrix under 1960-talet och fotograferade allt han såg. Men han såg sig inte som en professionell fotograf, så de flesta bilder framkallades aldrig. Fram tills nu. The Guardian har åkt hem till Charles Daniels som berättar om de 60 000 bilderna som ”is waiting to come back to life”.  

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev