måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mediebyråer

Sval sommar för medieinvesteringarna

Publicerad: 15 augusti 2023, 09:11

Bio tappar medan online video och radio visar sina bästa sommarsiffror.

Foto: Bloomberg Creative

Medieinvesteringarna backade med 5,5 procent under sommarmånaderna. Online video var den mediekategori som ökade mest, med en positiv tillväxt på drygt 13 procent. ”Det är tydligt att förflyttningen från TV till online video fortsätter”, säger Jochum Forsell på Hear Mediebyrå.

Ämnen i artikeln:

MediebyråbarometernSveriges Mediebyråer

Stina Eriksson

stina.eriksson@dagensmedia.se


De medieinvesteringar som förmedlades via Sveriges Mediebyråers medlemmar i juni och juli minskade med 5,5 procent, jämfört med samma period i fjol. De flesta kategorier uppvisade negativ tillväxt men online video och radio gick mot strömmen och ökade med 13,3 respektive 11,5 procent, ett resultat som visar den bästa sommaren för kategorierna sedan mätningarna startade. Tuffast var det för kategorin bio – som backade med nästan 48 procent.

– Medieinvesteringarna fortsatte att backa under sommaren, detta för nionde månaden i rad. Några mediekategorier ökade dock under sommaren och förutom online video blev radio sommarens vinnare i kampen om annonspengarna. Det är värt att notera att de tre kategorier som ökat mest under 2023 inte är digitala. Bio, utomhus/trafikreklam och radio har hittills ökat mer än övriga kategorier under 2023. Bred och snabb räckvidd är viktigt för annonsörer, och när TV tappar räckvidd flyttar pengarna till andra massmedier, säger Benjamin Holmfred, styrelseordförande Sveriges Mediebyråer, i ett pressmeddelande.

Även kategorierna populärpress, fackpress, dagspress landsort, dagspress kväll, dagspress storstad, TV, DR/Annonsblad, sociala medier, utomhus/trafikreklam, sök och online display uppvisade negativ tillväxt under sommarmånaderna. Totalt förmedlades 1,5 miljarder kronor under juni och juli.

– Nedgången för TV blev stor under sommaren och betyder all-time-low för kategorin, till och med lägre än under pandemisommaren 2020. Samtidigt gick online video starkt och det är tydligt att förflyttningen från TV till online video fortsätter med oförminskad hastighet. De tryckta medierna gjorde en anmärkningsvärd svag sommar och tappade hela 27 procent jämfört med sommaren 2022 – som var en låg notering. Medieinvesteringarna för tryckta medier faller snabbt och kraftigt just nu, säger Jochum Forsell, senior partner på Hear Mediebyrå, i ett pressmeddelande.

Bild 1/3  

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev